Zeefgebouw voormalig Suikerfabriek krijgt een van de grootste zonnedaken gemeente Groningen

Foto: Publiek Domein

Het voormalige Zeefgebouw van de vroegere suikerfabriek wordt een van de grootste zonnedaken in de gemeente. Er worden 920 zonnepanelen geplaatst.

Het college geeft hiermee invulling aan de forse ambitie voor zonne-energie waarin zon op daken de voorkeur heeft, meldt de gemeente. Het Suikerterrein is een plek om te pionieren maar ook een plek om te experimenteren en voorop te lopen.

‘Het voorterrein wordt op termijn het visitekaartje voor De Suikerzijde, een nieuw stadsdeel voor wonen, werken, leren en ontspannen’, aldus wethouder Roeland van der Schaaf. ‘Ook is er vanuit architectuurhistorisch oogpunt gekeken naar het plaatsen van zonnepanelen op het Zeefgebouw. Dit omdat het Zeefgebouw karakteristiek is en op termijn als monumentaal kan worden aangemerkt. De panelen zijn vanaf de grond niet of nauwelijks zichtbaar waardoor de aanbik van het gebouw vrijwel gelijk blijft.’

Het dak van het Zeefgebouw is zeer geschikt. Naast het terras is er voldoende ruimte voor de 920 panelen. Ook wordt het dak van het zeefgebouw geïsoleerd.

Met de 920 zonnepanelen kan per jaar ruim 300.000 kWh opgewekt worden, meer dan het gebouw zelf vraagt waardoor er stroom geleverd wordt aan de gebouwen op de rest van het terrein. Daar wordt in de toekomst ook geëxperimenteerd met een smart grid: een systeem dat de opgewekte stroom op een slimme manier verdeeld over verschillende afnemers, voordat de stroom het net op gaat. Zo’n systeem kan op zonnige dagen de overbelasting van het net helpen voorkomen en zo de opgewekte energie optimaal benutten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden