Lifelines Corona-onderzoek: Vakantie naar het buitenland ook dit jaar nog beperkt

Foto: Sathish kumar Periyasamy via Pixabay

Ook deze zomer zijn Nederlanders nog voorzichtig bij het plannen van vakanties. Dat blijkt uit het Lifelines Corona-onderzoek onder bijna 30.000 deelnemers.

De deelnemers werden eind mei gevraagd naar hun vakantieplannen. Van hen gaf 56 procent aan deze zomer wel op vakantie te gaan. Slechts 18 procent heeft plannen om naar het buitenland te gaan. Dit is een kleine stijging in vergelijking met vorig jaar, toen 50 procent van de deelnemers aangaf om op vakantie te gaan en slechts 14 procent van hen op vakantie te willen naar het buitenland.

De auto is met 59 procent het meest populaire vervoermiddel, gevolgd door het vliegtuig met 8 procent. Ook dit jaar blijven de meeste mensen (31%) vakantie vieren in Nederland.

Keuze vakantiebestemming

Frankrijk blijft, na ons eigen land, het populairste vakantieland onder de Nederlanders. Van de vakantiegangers gaat 23 procent naar Frankrijk, 16 procent naar Duitsland en 11 procent gaat Italiƫ en Spanje.

De keuze van de landen is enigszins opmerkelijk aangezien Frankrijk en Spanje op het moment van onderzoek nog code oranje waren en dus een negatief reisadvies hadden en een quarantaineplicht bij thuiskomst.

Overigens lijken wij ons hier niet erg druk om te maken. Slechts 13 procent van de deelnemers zegt een quarantaine bij terugkomst mee te wegen bij het uitzoeken van de vakantie, 16 procent weegt een negatief reisadvies mee en 12 procent weegt het aantal besmettingen mee in het vakantieland.

Coronabewijs

De veiligheid van de vakantie blijkt voor velen wel belangrijk te zijn. Van de deelnemers vindt 59 procent van alle deelnemers dat iedereen in een hotel of accommodatie gevaccineerd of negatief getest moet zijn voor een veilige vakantie. Hetzelfde geldt voor vliegen; 52 procent vindt dat iedereen in het vliegtuig negatief getest moet zijn.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 63 procent van de deelnemers bang is dat er nieuwe coronavarianten uit het buitenland worden meegenomen naar Nederland en zelfs 34 procent van de mensen denkt dat de coronapandemie alleen maar erger wordt door de vakanties.

Over de vraag of alleen gevaccineerde mensen veilig op vakantie kunnen is een tweedeling aanwezig. 47% van de gevaccineerde mensen vindt dat alleen gevaccineerde mensen veilig op vakantie kunnen, terwijl dit geldt voor slechts 23% van de niet-gevaccineerde groep.

Het Lifelines Corona-onderzoek is een gezamenlijk initiatief van het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen, de Aletta Jacobs School of Public Health en Lifelines. Het geeft sinds de start van de pandemie inzicht in het verloop van de crisis.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden