Groningen heeft nieuwe ‘slimme’ verkeerslichten

Foto: WikimediaImages via Pixabay

In de stad Groningen zijn dertien ‘slimme’ verkeerslichten in gebruik genomen. De verkeersregelinstallaties, zogeheten iVRI’s, moeten de doorstroming van het verkeer bevorderen, en zorgen voor vaker en langer groen licht.

Deze slimme verkeerslichten zien wat voor en hoeveel verkeer eraan komt en passen zich hierop aan. De verkeerslichten communiceren met voertuigen door middel van apps en passen zo de groentijden van de lichten aan, zodat er zo min mogelijk gestopt hoeft te worden.

Fietsers kunnen gebruikmaken van de apps RingRing en Schwung. Voor automobilisten communiceert de app Flitsmeister met de nieuwe verkeerslichten. Zo kunnen ze zien hoe lang het verkeerslicht op rood/groen blijft en wanneer het wisselt van kleur.

Vijftien nieuwe verkeerslichten

Van deze iVRI’s staan er vijf op de westelijke ringweg, zeven rondom de Europaweg, één op de kruising Hoendiep-Diamantlaan in Groningen en twee op de N372 bij Roden en Peize. De komende jaren worden er meer verkeerslichten omgezet naar deze nieuwe vorm.

De iVRI’s zijn afgelopen vrijdag officieel aangezet tijdens een digitaal evenement. Wethouder van de gemeente Groningen, Philip Broeksma en Wilko Huyink, directeur van Groningen Bereikbaar, fietsten met een speciale app door het groene licht van de verkeerslichten op de kruising Damsterdiep en de Europaweg.

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden