GroenLinks en 100% Groningen willen brede aanpak tegen straatintimidatie

Foto: Nino Carè via Pixabay

De gemeenteraadsfracties van GroenLinks en 100% Groningen willen een brede aanpak van (seksuele) intimidatie op straat . Volgens de partijen is dit, ook zonder een bruisend uitgaansleven, een groot en veel voorkomend probleem met ernstige gevolgen.

Uit een enquête, die de Ukrant vorige week publiceerde, bleek dat 86 procent van de vrouwen die de vragenlijst hadden ingevuld te maken hebben gehad met straatintimidatie en dat zij bepaalde plekken in de stad of groepen jongens vermijden en hun gedrag aanpassen. In de meeste gevallen ging het hier om intimidatie in parken en uitgaansgebieden, oftewel,intimidatie in de openbare ruimte.

“Lastiggevallen worden op straat is voor veel vrouwen, waaronder ikzelf, een soort fact-of-life,” volgens Mirjam Wijnja (GroenLinks) “Het komt zo vaak voor dat het erbij begint te horen. Dat is onacceptabel en daarom willen we weten wat voor middelen de gemeente heeft om dit aan te pakken en daarmee één, brede en doelgerichte aanpak in gang zetten.”

Het probleem kent al een langere geschiedenis in Groningen en er zijn ook initiatieven om het tegen te gaan. Zo proberen de Nachtraad en het Instagramaccount @catcallsofgrunn continu aandacht te vestigen op de onveilige situaties die zich op straat voordoen.

In andere grote steden in Nederland zijn er verschillende maatregelen getroffen. In Amsterdam wordt intimidatie aangepakt als een verstoring van de openbare orde en in Arnhem wordt er op locaties waar veel intimidatie gemeld wordt extra toezicht ingezet. De partijen zien graag vergelijkbare maatregelen in Groningen.

Raadslid Yaneth Menger van 100% Groningen kijkt uit naar een Groningen zonder straatintimidatie. “Wat straatintimidatie met je doet kan echt een grote impact op je hebben waar je lange tijd last van kan houden. Dat past niet bij het karakter van Groningen. Dat moet zo gauw mogelijk ophouden.”

 

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden