Winnaar tuinactie: Rust en heel veel wilde dieren te vinden bij groenste tuinvrouw van Lefier

Een oase van rust, ondanks een grote hoeveelheid egels, kikkers, vleermuizen, insecten en andere dieren: dat kenmerkt de tuin van de ‘Groenste Tuinvrouw van Lefier’, Dorien Bouma uit Siddeburen. Zij ontving donderdag uit handen van Ton Timmermans, directeur Maatschappelijk Presteren van Lefier en Agnes Bakker van IVN Natuureducatie de prijs voor de ‘Groenste en slimste tuinvrouw of -man van 2021’.

De prijsvraag van woningcorporatie Lefier richtte zicht op huurders die slim nadenken over de inrichting van hun tuin of balkon en daarmee een bijdrage leveren aan meer groen en biodiversiteit in de wijk. Uit de vele inzendingen werden acht tuinvrouwen en tuinmannen genomineerd, waarna de jury unaniem Dorien Bouma koos als winnaar.

Bescheiden budget

Volgens de jury voldeed de winnares aan alle criteria: de tuin biedt een onderkomen voor veel diersoorten, is met een bescheiden budget gecreëerd, is duurzaam en is bovenal een inspiratiebron voor anderen. Op een klein stukje grond heeft Dorien een oase van rust gecreëerd voor zichzelf en haar gezin.

Kikkerdril

Een belangrijk doel van Dorien is om haar kinderen en de andere kinderen in de buurt meer te leren over de natuur met behulp van haar tuin. Een voorbeeld is de vijver vol kikkerdril. “Vol aandacht volgen de kinderen de transformatie van kikkervisje tot kikker,” vertelt Dorien. “Door te laten zien hoe bijzonder de natuur is raken kinderen geïnteresseerd, en leren ze dit te waarderen.”

Prijs

Alle genomineerden in Groningen en Drenthe zijn door Lefier beloond met een waardebon voor een tuincentrum in de buurt ter waarde van honderd euro. Winnares Dorien kreeg een bon van 250 euro. “We hebben op dit moment last van buxusrups in de voortuin,” aldus Dorien, “dus die bon wordt goed besteed.”

Vanaf komende maand gaat Dorien in elke editie van de digitale nieuwsbrief van Lefier tuintips delen met andere huurders. Want dat slim en groen tuinieren populair is, bleek wel uit alle enthousiaste inzendingen met prachtige foto’s van tuinen en balkons werden ontvangen in de afgelopen weken, meldt Lefier.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen