Bijna alles weer open van café, restaurant, theater tot bioscoop, musea en thuis

Foto: Eigen foto

Bijna alles opent weer vanaf zaterdag 5 juni, maar nog wel onder voorwaarden. ‘Alle eerdere prognoses lijken uit te komen’, dat meldde demissionair minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie vrijdagavond. ‘Daarom durft het kabinet stap drie eerder te zetten’.

Als de cijfers toch weer de lucht in schieten ontstaat weer een nieuwe situatie. Maar dat is ook volgens OMT onwaarschijnlijk.

Wat maken die paar dagen uit denken veel mensen, maar volgens Rutte gaat het er vooral om dat er zo een extra weekend ontstaat voor culturele instellingen, horeca, café’s en restaurants en dat telt ook voor iedereen.

Het is een spannende stap met één verschil volgens Rutte: Het wordt nu open, tenzij in plaats van gesloten, tenzij.

Vanaf stap drie kan ook binnen weer meer, maar onvermijdelijk gelden nog een aantal voorwaarden. Basisregels blijven volgens Rutte belangrijk. ‘We gaan elkaar weer meer ontmoeten’.

Versoepelingen op een rij

Het advies voor thuisbezoek verandert naar vier gasten vanaf 13 jaar en datzelfde geldt voor groepsgrootte buiten. Wel is het belangrijk om anderhalve meter afstand te houden.

Grote zalen

Per ruimte of zaal geldt een maximum van 50 bezoekers op 1,5 meter afstand. Een uitzondering hierop zijn de grote zalen met 1000 of meer vaste zitplaatsen. Hiervoor geldt een maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand. Dit geldt voor alle grote zalen binnen en buiten. Bijvoorbeeld zoals evenementenhallen, openluchttheaters en concertzalen.

Culturele instellingen

Musea en monumenten mogen binnen weer open, waarbij ook geldt dat er 1 bezoeker per 10 m2 aanwezig mag zijn. Ook bioscopen, filmhuizen, poppodia en theaters kunnen weer open onder voorwaarden zoals reserveren, een gezondheidscheck, en vaste zitplaatsen. Een reservering is voor maximaal 4 personen, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar en personen van eenzelfde huishouden. Per ruimte of zaal geldt een maximum van 50 bezoekers op 1,5 meter afstand.

Een uitzondering hierop zijn de grote zalen met een capaciteit van 1000 vaste zitplaatsen of meer. Hier mogen maximaal 250 personen op 1,5 meter zitten. Dit is exclusief personeel.

Kunst en cultuur

In groepen kunst- en cultuur beoefenen mag weer voor alle leeftijden. Dat betekent bijvoorbeeld dat een orkest samen kan repeteren. Tijdens het oefenen hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden als dat niet anders kan. Wel geldt een maximaal aantal mensen per ruimte van 50, exclusief docent. Publiek is niet toegestaan.

Recreatie

De binnenruimtes van attractie-, natuur- en dierenparken mogen ook open, net zoals casino’s en spellocaties, sauna’s en wellnesscentra. Hierbij geldt maximaal 1 persoon per 10 vierkante meter of maximaal 50 personen per ruimte op 1,5 meter afstand. Hierbij wordt het verschil aangemerkt tussen of men zich verplaatst of grotendeels zit. Reserveren, registratie en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal 4 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. Bezoekers dragen binnen een mondkapje.

Sporten

Volwassenen mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Ook jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met 17 jaar zijn weer toegestaan. Nog wel zonder toeschouwers. Personen vanaf 18 jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan.

Daarnaast gaan kleedkamers, douches en sauna’s en sportkantines ook open.

Horeca

Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 6.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht en zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Er mogen maximaal 50 personen binnen zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen. In restaurants en eetcafés geldt voor het diner een maximum van 2 shifts per avond per tafel. Zelfbediening, liveoptredens of videoschermen voor sportwedstrijden zijn niet toegestaan. Een reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaats zijn verplicht.

Alcoholverkoop en coffeeshops

Tussen 22.00 uur en 06.00 uur mogen geen alcoholische dranken verkocht worden. Eerder ging dit verbod in om 20.00 uur. Afhalen bij coffeeshops kan tot 22.00 uur. Dit was 20.00 uur.

Winkels

Alle winkels gaan weer open volgens hun reguliere openingstijden. Daarbij geldt 1 persoon per 10 vierkante meter. Dit betekent dat ook koopavonden weer zijn toegestaan.

Coronatoegangsbewijzen: 1,5 meter de norm in plaats van maximaal aantal

Het kabinet heeft besloten om bij stap 3 coronatoegangsbewijzen mogelijk te maken. Horeca, culturele instellingen en organisatoren van professionele sportwedstrijden kunnen ervoor kiezen om gebruik te maken van verplichte toegangsbewijzen. Daarmee kunnen ze op een veilige manier voor meer mensen hun deuren openen.

Vanaf eind juni is het plan stap 4 en 5 samen te nemen. Op 22 juni besluit het kabinet of stap 4 gezet wordt, die gepland staat voor 30 juni.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen