Nieuwe versoepelingen van coronamaatregelen gaan woensdag in

Foto: De Redactie

Sportscholen, attractieparken en dierentuinen kunnen weer open, terrassen mogen langere openingstijden gebruiken en daarnaast ontbijt en diner serveren. Dat zijn de versoepelingen van de coronamaatregelen die deze woensdag ingaan.

Premier Rutte en coronaminister De Jonge hoefden niet aan de ‘noodrem’ te trekken, omdat de ziekenhuiscijfers een goede daling laten zien en de goede kant op gaan. Vooral buiten is meer mogelijk, maar ook binnen kan meer.

Buitensporten en sportscholen

Buiten sporten kan in grotere groepen, zwembaden gaan weer open en ook sportscholen mogen heropenen. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en ook geldt de anderhalvemetermaatregel. Binnen is een mondkapje verplicht, maar deze mag af tijdens het sporten.

Attractieparken en dierentuinen, buitenlocaties kunst en cultuur weer open

Ook is er meer recreatie buiten mogelijk, de doorstroomlocaties zoals attractieparken en dierentuinen, maar ook buitenlocaties voor kunst en cultuur. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Ook mogen openluchtmusea, beeldtuinen en openluchtmonumenten weer open. Hiervoor geldt 1 persoon per 10m2 en tevens, reserveren, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht.

Muziek-, dans en toneellessen kunnen weer doorgaan. Dit kan met maximaal twee personen plus een docent en maximaal 30 mensen in één ruimte. Binnen moet iemand een mondkapje dragen.

Terrassen langer open

Vanaf 19 mei mogen terrassen langer open zijn, zodat mensen er kunnen ontbijten of dineren. Terrassen mogen open van 6.00 uur tot 20.00 uur. Alle andere voorwaarden blijven gelden. Zo blijft er een maximum van 50 bezoekers per terras. Terrassen van sportkantines mogen ook weer open. Hiervoor gelden dezelfde regels als de overige terrassen.

De bibliotheken kunnen op 20 mei hun deuren weer openen. Sekswerkers mogen ook weer aan de slag.

Reizen met het openbaar vervoer

Vanaf 19 mei vervalt het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Het nieuwe advies is om drukte onderweg te vermijden en buiten de spits te reizen.

De overige maatregelen blijven gelden, zoals het maximum aantal bezoekers thuis dat op twee personen staat. Daarnaast blijven restaurants binnen gesloten en culturele instellingen mogen nog geen bezoekers ontvangen.

Over de volgende fase in de versoepelingen zal het kabinet op 1 juni een besluit nemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen