Aantal besmettingen in Noord-Nederland met kwart afgenomen

Foto: De Redactie

Het aantal besmettingen in Noord-Nederland is de afgelopen twee weken afgenomen met zo’n 25 procent. Dat meldt Acute Zorgnetwerk Noord Nederland vrijdagmorgen.

Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners ligt in Noord-Nederland nu rond de 160 per week. Dit is lager dan het Nederlands gemiddelde (ca. 270 per 100.000 inwoners), waarbij het Noorden al weer enige tijd de regio met de laagste cijfers is. Het besmettingsniveau is volgens het AZNN ook in onze regio nog steeds te hoog is.

Vrijdagochtend lagen 49 patiënten met een aangetoonde besmetting met COVID-19, waarvan 26 op de intensive care. In de Noord-Nederlandse ziekenhuizen lagen vrijdagochtend 135 patiënten, waarvan 60 op een IC-bed. Van de opgenomen patiënten uit Noord-Nederland komen 33 van buiten de regio. Daarvan liggen 21 personen op de IC’s.

Ondanks dat de druk in de noordelijke ziekenhuizen is afgenomen, blijft de druk op de IC-capaciteit blijft vooralsnog hoog. De beperkte ruimte die ontstaat wordt gebruikt voor de zorg die binnen zes weken moet worden geleverd om gezondheidsschade te voorkomen.

Vaccinaties

Het vaccineren loopt goed, inmiddels is ruim 30 procent van alle volwassenen gevaccineerd. Dit is terug te zien in de afname van besmettingscijfers, zeker onder de groep 70-plussers. De vaccinatiegraad voor de groep 70-79 jarigen ligt inmiddels op 86-90 procent.

Het streven is om heel Nederland zo spoedig mogelijk te vaccineren. Vanaf eind mei/begin juni worden grote leveringen van vaccins verwacht. De GGD’en krijgen zo nodig hulp van de ziekenhuizen om deze vaccins te zetten. Het is de bedoeling om landelijk op te schalen naar 2 miljoen vaccinaties per week in de loop van juni.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen