Kabinet besluit volgende week over versoepelingen

Foto: David Mark via Pixabay

Het kabinet beslist naar alle waarschijnlijkheid pas volgende week maandag of versoepelingen vanaf woensdag 19 mei kunnen doorgaan, zeggen ingewijden. Het gaat om de tweede stap in het heropeningsplan, zoals het gedeeltelijk openen van dierenparken en sportscholen.

Dinsdag besluit het kabinet aan welke voorwaarden voldaan moet worden om de versoepelingen door te voeren. Dat is afhankelijk of de cijfers zich gunstig blijven ontwikkelen.

Doorstroomlocaties, zoals dierentuinen, sportscholen en pretparken, maar ook musea en culturele instellingen zullen beperkt toegankelijk worden. Als de druk op de ziekenhuizen blijft afnemen, mogen terrassen vanaf volgende week woensdag ook open voor ontbijt en diner. De terrassen mogen open tussen 6.00 uur en 20.00 uur.

En het advies om niet naar het buitenland te reizen vervalt per 15 mei. Naar verwachting gaat het reisadvies voor enkele landen dan weer naar geel of zelfs groen, zeggen ingewijden. Het zou gaan om onder meer Portugal en Finland. Een soepeler advies betekent niet zonder meer dat ernaartoe reizen kan zonder beperkingen, bijvoorbeeld omdat de andere landen Nederland als risicogebied zien.

Als de versoepelingen vanaf volgende week woensdag kunnen doorgaan, gaat het niet om de volledige tweede stap van het openingsplan. Bepaalde sectoren eerder openen door middel van toegangstesten laat langer op zich wachten. Hoewel ook dit onderdeel was van de tweede fase, moet de Eerste Kamer de wet nog behandelen. Het kabinet streeft ernaar dat het toegangstesten in juni ingaat, zei De Jonge vorige week in een debat.

Het Veiligheidsberaad was maandagavond positief over het voornemen van het kabinet om vanaf 19 mei meer coronamaatregelen te versoepelen, op voorwaarde dat de situatie dit toelaat. Dit meldde het Veiligheidsberaad, waarin de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s zijn vertegenwoordigd, maandagavond na digitaal overleg.

Dinsdagavond maken demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge de voorwaarden van de versoepelingen bekend tijdens de persconferentie om 19.00 uur.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden