Terrassen weer open en naar niet-essentiële winkels zonder afspraak

Foto: De Redactie

Terrassen buiten mogen weer open vanaf vandaag. Er zijn echter wel voorwaarden. Zo mogen maximaal 50 gasten op een terras en zijn er vaste zitplaatsen. Aan een tafel zitten maximaal twee personen op 1,5 meter afstand. Behalve als het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar.

Ook niet-essentiële winkels mogen weer open zonder winkelafspraak. Vanaf deze woensdag hoeft geen afspraak gemaakt te worden om naar binnen te mogen.

Het wordt weer makkelijker om naar een favoriete kledingwinkel, boekhandel of de bouwmarkt te gaan. De essentiële winkels, zoals supermarkten en tankstations, waren al open zonder dat je er een afspraak hoefde te maken.

Voorwaarden voor niet-essentiële winkels

Alle regels met betrekking tot het maken van een afspraak en het reserveren van een tijdvak vervallen, maar er zijn wel een aantal nieuwe regels waar winkels en klanten zich aan moeten houden:

Er mogen sowieso twee klanten (ouder dan 12 jaar) per verdieping worden ontvangen, ongeacht hoe groot de winkel is.
Maximaal een klant per 25 vierkante meter.
Klanten moeten winkelen in hun eentje. Een begeleider, ondersteuner of kind jonger dan twaalf jaar tellen niet mee als extra klant.
Klanten die komen voor servicepunten, zoals voor pakketten of reparaties, tellen niet mee voor het maximale aantal bezoekers.

De niet-essentiële winkels mogen open zijn van zes uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds. Koopavonden na acht uur zijn niet toegestaan. Essentiële winkels mogen hun eigen openingstijden aanhouden.

Alcoholverkoop blijft verboden na acht uur ’s avonds. Ook is het niet toegestaan om product te testen of om producten te proeven. De niet-essentiële markten mogen ook weer volledig open. Dat houdt in dat men weer terecht kan bij marktkraampjes waar non-foodartikelen te koop zijn. Er moet wel anderhalve meter afstand gehouden worden.

Winkelen op afspraak soms behouden

Sommige winkels zien de voordelen van winkelen op afspraak wel. Zo houdt de Bijenkorf houdt ook vanaf woensdag hieraan vast. Wel mogen er meer klanten per winkel naar binnen. De Bijenkorf zegt dat op deze manier goed in de gaten kan worden gehouden dat er niet te veel klanten binnenkomen. Bovendien waarderen klanten volgens de keten het winkelen op afspraak.

Klanten kunnen wel korter van tevoren een afspraak maken. Dat kan tot één uur voor de geplande tijd van het winkelbezoek. Voor het winkelen geldt een tijdslot van twee uur.

Verder blijven de algemene regels voor winkelen gelden: draag een mondkapje, houd anderhalve meter afstand, betaal zoveel mogelijk contactloos en blijf thuis als je klachten hebt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen