Noord-Nederland wil grootschalig woningen bouwen in ruil voor Lelylijn

Foto: De Redactie

De provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland kunnen ongeveer 220.000 woningen extra bouwen bovenop de plannen en afspraken die al bestaan, mits er een snellere spoorverbinding met de Randstad komt en al bestaande verbindingen met de rest van het land worden verbeterd. Dat meldt de provincie Groningen.

Dat staat in het plan ‘Bouwstenen voor het Deltaplan’, dat de vier provincies samen met de gemeenten Groningen, Assen, Emmen en Leeuwarden maandag presenteren aan de Tweede Kamer en het nieuw te vormen kabinet.

De vier provincies zien mogelijkheden voor de bouw van 220.000 extra woningen, bovenop de bestaande 100.000 woningen die zij al willen realiseren. Het gaat om 50.000 voor Groningen, 45.000 voor Drenthe, 45.000 voor Friesland en 80.000 voor Flevoland.

Spoorverbindingen

Noord-Nederland wil een kwart van de nationale woningbouwopgave voor zijn rekening nemen. De provincies stellen wel als vereiste voor de extra woningen dat de bereikbaarheid tussen Noord-Nederland en de Randstad wordt vergroot.

Daarvoor zien ze graag investeringen in de bestaande spoorlijnen (Amsterdam-Almere-Zwolle-Groningen/Leeuwarden en Emmen-Zwolle), maar ook in nieuwe spoorlijnen zoals de Lelylijn (40 minuten reistijdwinst) en de Nedersaksenlijn (tussen Enschede en Groningen). Het plan beraamt de investeringen voor de infrastructuur op 9,5 miljard euro.

De Tweede Kamer vroeg in december 2020 om een ‘Deltaplan voor en van het Noorden’, een Deltaplan dat bijdraagt aan het toekomstig groeivermogen van Nederland, een plan om wonen en werken in het noorden van het land aantrekkelijker te maken.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden