Vici beurs voor drie Groningse onderzoekers

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Wutsje

Drie Groningse onderzoekers hebben een Vici-financiering van 1,5 miljoen euro gekregen van de De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met dit bedrag kunnen de onderzoekers gedurende 5 jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

Onderzoeken

Dr. L. de Jong krijgt een beurs voor het project waarin ze onderzoekt hoe trends in grafschriften, portretten en versierde gedenktekens werden ingepast in de lokale grafgebruiken van het oude Rome. Dat biedt volgens de RUG nieuwe inzichten in cultuurverandering.

Dr. Jingyuan Fu richt zich in haar onderzoek op het decoderen van het menselijke genoom en metagenoom in cardiometabole ziekten. Met de Vici-beurs gaat ze een nieuw onderzoeksproject op dit gebied opzetten.

Duizenden genomen van onze darmbacteriën coderen net als ons DNA de eiwitten die kunnen bijdragen aan het ontstaan van ziekten. In dit project identificeren de onderzoekers variaties in bacteriële genomen en hun interacties met het humane genoom om hun rol bij het individuele risico op cardiometabole ziektes te bepalen.

Dr. Inge Zuhorn doet onderzoek naar de manier waarop medicijnen ook kunnen doordringen tot het brein. Hersentumoren zijn slecht behandelbaar, doordat medicijnen moeilijk in de hersenen doordringen. Met de Vici-beurs gaat zij onderzoek doen naar het gebruik van nanodeeltjes.

Dit biedt mogelijk een oplossing, maar vereist een verandering in de vorm en grootte van de nanodeeltjes ná toediening in de patiënt. Hiertoe worden in dit onderzoek nanodeeltjes gemaakt die in de patiënt van gedaante verwisselen.

Rector magnificus Cisca Wijmenga: “Een Vici beurs is een fantastische kroon op het werk van deze 3 RUG/UMCG laureaten en geeft hen de kans hun eigen innovatieve onderzoekslijn verder vorm te geven”.

Over Vici

Vici is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers die vrij zijn om hun eigen onderzoeksproject voor te dragen voor financiering. De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden