Regio Groningen en Noord-Drenthe dringen aan op gelijke schade-afhandeling: ‘stop met onnodige onrust door onderzoeken en vermijd bewijslast’

Foto: Publiek Domein

De Groningse en Noord-Drentse overheden reageren in een gezamenlijke brief aan Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) op het pauzeren van circa 1450 schade-aanvragen.

Hierin dringen zij bij IMG aan op het weer in behandeling nemen van de schade-aanvragen en deze te beoordelen in het voordeel van inwoners. ‘Voorkom voortaan onnodige onrust door continu onderzoeken in te stellen en werk aan het herstel van vertrouwen. Geef inwoners houvast’, aldus de overheden.

IMG pauzeerde eind vorig jaar de opname van ongeveer 1450 schademeldingen, omdat twijfel ontstond of diepe bodemdaling of -stijging de oorzaak kon zijn van schade aan gebouwen in twee gebieden in Zuidoost-Groningen en Noordwest-Drenthe.

IMG liet TNO/TU Delft nader advies uitbrengen over de kans op schade door diepe bodemdaling en -stijging door de gaswinning uit het Groningenveld en de gasopslag bij Norg. Uit het onderzoek blijkt nu dat diepe bodemdaling en -stijging niet de oorzaak kan zijn of zijn geweest voor schade aan gebouwen in deze gebieden.

De onderzoekers geven aan dat helemaal niet is uitgesloten dat schade het gevolg kan zijn van bodembeweging door gaswinning. Ook in 2018 deed TU Delft in 2018 onderzoek naar bouwkundige schade.

Onderzoeken geven geen uitsluitsel, wel onrust

De regio vraagt zich af in hoeverre het noodzakelijk is om steeds opnieuw onderzoek te laten doen. Nieuwe onderzoeken leiden steeds tot nieuwe resultaten op grond waarvan regels worden gewijzigd. Inwoners verliezen hierdoor hun houvast en vertrouwen in de overheid.

Nadere onderzoeken geven geen definitief uitsluitsel en veroorzaken vooral onrust onder inwoners vanwege de onzekerheid en vertraging. Dit komt niet overeen met de opdracht van IMG om onafhankelijk, rechtvaardig, ruimhartig en voortvarend mijnbouwschade af te handelen, met oog voor de menselijke maat.

Inwoners mogen niet de dupe zijn

Ook ontstaat door het pauzeren van de schade-aanvragen en de uitkomsten van deze beperkte onderzoeksopdracht volgens de regio ongelijkheid onder inwoners. Een deel van de inwoners heeft immers wel schade toegekend gekregen en een ander deel voor dezelfde schade niet.

Ook heeft de regio grote zorg dat de inwoners opnieuw de dupe worden van juridische procedures en de strijd om geld.

“Blijf bij het uitgangspunt van ruimhartige rechtvaardige schade-afhandeling, vermijd de bewijslast voor onze inwoners, volg de vastgestelde kaders voor schade-afhandeling en start geen nieuwe onderzoeken waarover al uitspraken zijn gedaan”, aldus de overheden.

Groningse en Drentse overheden

De brief aan IMG is een gezamenlijke reactie van de gemeenten Groningen, Midden-Groningen, Het Hogeland, Eemsdelta, Oldambt, Pekela, Veendam, Westerkwartier, Noordenveld, Aa en Hunze, Tynaarlo, Gedeputeerde Staten Groningen en Drenthe en Veiligheidsregio Groningen.

Tweede Kamer debat

De nieuwe Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag voor het eerst over de gaswinning in Groningen. Het debat begint om 13.30 uur en is live te volgen via de site van de Tweede Kamer en duurt naar verwachting tot 19.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen