Nieuwe ‘WINK-treinen’ vanaf maandag in gebruik

Foto: De Redactie

Vanaf maandag 12 april rijden de 18 nieuwe WINK-treinen tussen Groningen en Leeuwarden en in Friesland. Deze treinen zijn stiller en duurzamer en het comfort voor reizigers is volgens Arriva hoger.

Namen

Alle achttien WINK-treinen hebben een naam van een bestemming gekregen. Samen met de reizigers zijn deze namen uitgezocht. Reizigers vertrekken straks met bijvoorbeeld de Noorderzon, Oerol of Hongerige Wolf-trein.

Aanpassing perrons op uitstaphoogte

Enkele perrons zijn volgens de provincie Groningen nog niet op de juiste hoogte voor deze treinen. Dat heeft gevolgen voor het in- en uitstappen voor reizigers. ProRail past daarom de komende jaren de perronhoogtes aan.

In de tussentijd biedt Arriva assistentie aan voor reizigers bij het in- en uitstappen van de trein.

Met de inzet van de nieuwe treinen, rijden er twee typen treinen van Arriva in het noorden. De hoogte van de plank die uitschuift bij het in- en uitstappen verschilt per treintype. Bij de meeste stations zijn de hoogteverschillen tussen het perron en de trein zo klein dat alle reizigers makkelijk in en uit kunnen stappen, maat bij enkele stations wijkt de hoogte tussen de trein en het perron meer af dan gemiddeld.

In 2021 past ProRail de perronhoogtes van Harlingen Haven en Deinum aan. Daarna werkt ProRail ook aan de stations Sneek, Sneek Noord, Workum, Koudum-Molkwerum, Stavoren en Groningen Hoofdstation.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden