Paasweekend: Koud, guur, zon en winterse buien

Foto: Photosforyou via Pixabay

Het weerbeeld voor het lange paasweekend is over het algemeen droog en geregeld schijnt de zon. Het is volgens Weeronline wel een stuk kouder.

Zaterdag blijft het overal droog en schijnt af en toe de zon. Door een matige noordenwind wordt het fris met temperaturen tussen de 8 en 11 graden. Normaal zijn de gebruikelijke temperaturen 11 tot 14 graden.

Zondag, eerste paasdag, staat er duidelijk minder wind en kan het 9 graden in het noordwesten tot lokaal 12 graden in het zuidoosten worden. Er zijn wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Wel start de dag koud en bij het eieren zoeken in de vroege ochtend kan het vooral landinwaarts een graadje vriezen. In de kustgebieden blijft het kwik een paar graden boven nul.

Op Tweede paasdag ziet het weerbeeld er heel anders uit. Het is met 5 tot 7 graden nog kouder en bovendien staat er een koude, gure wind. Ook komt het tot (winterse) buien. In de nanacht en vroege ochtend trekt een regengebied over het land. Overdag zijn er flinke winterse buien met hagel, onweer en natte sneeuw. Hierdoor kan het tijdelijk zelfs wit kleuren.

Voor het gevoel is een paar graden onder nul en warme winterkleding met alles erop en eraan nodig als je naar buiten gaat.

Hooikoorts met pasen

Voor mensen met hooikoorts breekt een minder fijne tijd aan. De eerste berken bloeien en geven pollen af aan de lucht. Geleidelijk komen meer bomen in bloei. De piekperiode voor berkenpollen wordt verwacht tussen 10 en 24 april. Naast de berk bloeien de komende weken allerlei andere bomen zoals es, iep en wilg.

Door de warmte van de afgelopen dagen zijn inmiddels de eerste berken tot bloei gekomen en heeft de ontwikkeling van de bomen tijdelijk versneld. Door het verwachte koude aprilweer zullen bomen gespreid in bloei komen. Het nadeel is dat mensen met hooikoorts gedurende een langere periode met pollen geconfronteerd worden. Zo zal de berk langdurig bloeien en sterk allergeen pollen verspreiden. Wie daar gevoelig voor is kan lange tijd overlast ervaren, vooral op dagen waarop het grotendeels droog is.

Ook na Pasen blijft het voorlopig guur lenteweer met de eerste dagen nog regelmatig winterse buien en een stevige wind vanuit het noordwesten. De maxima liggen eerst tussen de 4 en 6 graden, vanaf donderdag is de ergste kou weer uit de lucht en wordt het 8 of 9 graden.

Ook de nachten verlopen koud met op veel plaatsen lichte vorst. In combinatie met winterse buien kan het volgende week in de nacht en vroege ochtend lokaal wit zijn.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden