Eerste corona-zelftesten beschikbaar bij apotheken

Foto: Alexandra_Koch via Pixabay

De eerste corona-zelftesten zijn sinds woensdag te koop bij enkele apotheken. De zelftesten kosten 8,95 euro.

Met deze sneltesten kunnen mensen zelf thuis een test afnemen om te kijken of zij besmet zijn met het coronavirus. De uitslag volgt dan na een kwartier.

De verwachting is dat op afzienbare termijn bij alle apotheken zelftesten te koop zijn, meldt het Ministerie van Volksgezondheid. In de loop van april komen deze zelftesten dan ook bij supermarkten en drogisten te liggen.

De hoop is dat door de zelftesten meer besmettingen worden ontdekt. Het is wel nodig dat mensen die positief zijn na een test thuis alsnog een test doen bij de GGD, benadrukt coronaminister Hugo de Jonge.

Vorige week heeft het ministerie de eerste twee ontheffingen verleend aan producenten van sneltesten om deze als zelftest op de markt te brengen.

Zelftesten vergroten de veiligheid

Naast dat zelftesten nu voor de consument te koop zijn heeft het ministerie van VWS ook zelftesten ingekocht voor toepassing in het onderwijs. Vanaf half april verwacht het ministerie de eerste leveringen te krijgen, zodat het onderwijs zo snel mogelijk met de zelftesten aan de slag kan.

De uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig dan wanneer een professional de test afneemt. Zelftesten kunnen daarom niet gebruikt worden als men:

  • coronaklachten heeft;
  • dicht bij iemand met corona was;
  • terugkeert uit een hoog-risicogebied;
  • behoort tot een risicogroep;
  • werkt met of mantelzorger is van kwetsbare personen.

In dergelijke gevallen moeten mensen nog steeds een testafspraak bij de GGD maken.

Wanneer iemand een positieve uitslag heeft na een zelftest, moet deze persoon in isolatie en direct een afspraak maken voor een test bij de GGD. Deze extra test is bedoeld om de uitslag te bevestigen en een vals-positieve uitslag uit te sluiten. Ook kan zo het bron- en contactonderzoek opgestart worden door de GGD.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden