Raadsfracties slaan handen ineen voor genderdiversiteit in Groningen

Foto: Publiek Domein

Vandaag op Internationale Transgender Zichtbaarheidsdag slaan de PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks en 100% Groningen de handen ineen om aandacht en ondersteuning te vragen voor genderdiversiteit in de gemeente Groningen.

Transgender en non-binaire mensen krijgen nog te vaak te maken met discriminatie, geweld en uitsluiting. Daar moet volgens de partijen verandering in komen en daarom willen de partijen weten wat de gemeente hierin kan betekenen.

Zo blijkt uit onderzoek dat mensen buiten onze gendernorm wel zeven keer zo vaak bedreigt en mishandeld worden.

“Terwijl wij een gemeente voor ogen hebben waarin iedereen zich veilig, gezien en gewaardeerd voelt en vanuit die gelijkwaardigheid mee kan doen in de samenleving” zegt PvdA raadslid Els van der Weele. “Daar moeten we dan ook echt voor gaan staan.”

Internationale Transgender Zichtbaarheidsdag

PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks en 100% Groningen zetten alvast de eerste stap en kleuren de logo’s van de partijen woensdag in de kleuren van de Trans-vlag. Fractiemedewerker Wendy Medendorp van 100% Groningen vertelt: “Een bescheiden gebaar om te laten zien dat wij als partijen emancipatie en acceptatie vooropstellen. Wij vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn in onze gemeente en dat iedereen de ruimte moet krijgen om zijn of haar talenten te ontplooien. In Den Haag en Amsterdam wappert de Trans vlag al. Nu nog in Groningen”.

Een tegengeluid

De fracties zijn al erg verheugd dat de landelijke Alliantie Gelijkspelen 4.0 in de gemeente Groningen aandacht geeft en streeft naar een inclusieve sportcultuur waar discriminatie op basis van geaardheid en genderidentiteit geen rol meer speelt. “Een mooi begin” zegt GroenLinks raadslid Jeffry van Hoorn “toch willen wij juist dat de gemeente nog duidelijker van zich laat horen. Op dit moment zien we een internationale trend die de rechten van trans personen verder beperkt. Groningen moet juist daarom een tegengeluid laten horen”.

Trans personen mogen gezien worden

Door vragen te stellen aan het College hopen de partijen dat de Groningse politiek meer zichtbare steun biedt aan Transgender en non-binaire mensen. Zo vragen ze de transgender vlag ieder jaar gehesen kan worden op internationale Transgender Zichtbaarheidsdag. Ook vragen de fracties of het College bereid is meer ondersteuning te bieden op gebied van discriminatie en communicatie vanuit de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen