PvdA wil betaalbare woningen in Groningen naar ‘Zaans model’

Foto: De Redactie

De gemeenteraadsfractie van de PvdA ziet dat wonen steeds onbetaalbaarder en onbereikbaarder wordt voor mensen met een kleine portemonnee. Daarom oppert de PvdA het idee om in navolging van Zaanstad als gemeente zelf te zorgen voor betaalbare koopwoningen.

In Zaanstad worden betaalbare woningen in opdracht van de gemeente gebouwd door een eigen gemeentelijke BV. Via een doelgroepenverordening kan de gemeente gericht deze woningen toewijzen aan mensen met een laag middeninkomen.

De koper krijgt de woning in erfpacht, met na tien jaar de mogelijkheid om de grond te kopen. ‘Hiermee is de mogelijkheid tot speculatie door het kopen en snel verkopen van de woning uitgesloten’.

Volgens de PvdA-fractie sluit het voorstel uit Zaanstad goed aan bij de visie van het college. “Dit model van Zaanstad lijkt vol te gaan voor meer publieke regie, te zorgen voor meer betaalbare woningen voor starters en mensen met een laag middeninkomen, maar ook voor meer doorstroom vanuit de sociale huur”, aldus Julian Bushoff en Maarten van der Laan, die indieners van het plan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen