Zomertijd 2021

Foto: De Redactie

Dit weekend gaat de zomertijd in. In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 maart wordt de klok om 2.00 uur een uur vooruit gezet naar 3.00 uur.

Dat betekent dit weekend een uurtje korter slapen, maar zondagavond is het weer een uur langer licht.

Ezelsbruggetje

Een handig ezelsbruggetje om te onthouden of de klok voor- of achteruit gezet moet worden is: “Voorjaar is de klok Vooruit zetten”.

De zomertijd houdt in dat de klok een uur voor loopt op de standaardtijd (normaal de wintertijd) gedurende de zomermaanden.

In de zomer komt de zon zo vroeg op, dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Het is ’s morgens langer donker en ’s avonds blijft het langer licht.

In Nederland is de zomertijd ingevoerd in 1977 met als idee dat door langer daglicht er minder energieverbruik is voor verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden en niet bewezen. Het verzetten van de klok heeft volgens verschillende onderzoeken een nadelig effect op onze biologische klok en onze spijsvertering.

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. De zomertijd in de Europese Unie loopt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

De Europese Commissie wilde vanaf 2019 de zomertijd en wintertijd afschaffen. Het voorstel kreeg toen geen instemming van de lidstaten. Een half jaar terug meldde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer dat het voorstel van de Europese Commissie om de zomertijd af te schaffen de ijskast in gaat, omdat de Europese Commissie er niet uitkomt.

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober gaat de klok weer een uur terug (wintertijd).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden