Groninger culturele instellingen starten snelle subsidieregeling

Foto: Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Een aantal culturele instellingen uit Groningen starten donderdag 1 april een nieuwe, snelle subsidieregeling voor (podium)kunstenaars en ZZP’ers in de culturele sector van de provincie Groningen.

Het initiatief hiervoor komt uit de instellingen zelf. Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni, Noorderzon Festival of Performing Arts & Society, Noord Nederlands Orkest, Eurosonic Noorderslag, Jonge Harten Festival, Grand Theatre Groningen en Het Houten Huis stellen een deel van hun steunbudgetten beschikbaar om (podium)kunstenaars die nu geen steun vinden een hart onder de riem te steken. In totaal is er 170.000 euro beschikbaar.

De instellingen zijn zich er uiteraard van bewust dat de problemen veel groter zijn dan wat zo’n bijdrage kan oplossen. Het volgens de instellingen belangrijk om via deze weg te benadrukken hoe ontzettend belangrijk het voor Groningen is om een breed en divers cultureel veld te behouden. “Hou vol! En blijf (waar mogelijk) doen wat je doet.”

Het is volgens de instellingen lastig was om met de steun van de Rijksoverheid het hele fijnmazige netwerk van Groningen te bereiken. Daarop zijn instellingen het gesprek aangegaan met de gemeente en provincie Groningen en de Kunstraad om een nieuw snelloket te starten voor diegenen die nu niet bereikt werden.

Subsidies

Op 1 april opent het snelloket, een variatie op de succesvolle Balkonscèneregeling van het Fonds Podiumkunsten, via de website van Kunstraad Groningen. De regeling is bedoeld voor kleinere projecten van Groningse makers en podium)kunstenaars die nog dit jaar plaatsvinden.

De bijdrage is 2.500 euro voor kleinere projecten en 5.000 euro voor grotere. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst en op = op.

Bij de Kunstraad Groningen zijn ook andere regelingen geopend die ZZP’ers en kunstenaars tegemoetkomen in deze moeilijke tijden. Zo is het budget van de regeling voor incidentele subsidies opgehoogd en aangepast op de huidige situatie. Ook kunnen ZZP’ers uit Groningen in aanmerking komen voor subsidie die is bedoeld voor studie, een leerwegtraject of stage.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden