UMCG in Groningen maakt ruimte voor innovatie en verbouw

Foto: CC BY-SA 3.0 Wikipedia Commons

​Het UMCG gaat de komende jaren investeren in vernieuwing en verbouwing. Dit is nodig om ook in de toekomst innovatieve en excellente patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs en opleiding te blijven bieden.

Dat was de boodschap, dat centraal stond tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst maandag.

De komende jaren investeert het UMCG fors de komende jaren in een vernieuwing van de ‘hotfloor’, waaronder het operatiecentrum, nieuwe intensive care units en een acute opnameafdeling.

Ook komt er een nieuwe clusterindeling van poliklinieken, waarbij de zorg rond patiëntgroepen is georganiseerd in plaats van rond medische specialismen, zodat de zorg efficiënter en meer patiëntgericht wordt.

Bedrijfsvoering efficiënter

Het UMCG gaat vier jaar lang 10 miljoen euro aan besparingen realiseren door onder andere kritisch te kijken naar inkoop, externe inhuur, standaardisatie van werkprocessen en een efficiëntere inzet van diagnostiek.

Zo kan het UMCG èn blijven innoveren èn financieel gezond blijven.

Verder wil het UMCG het voortouw nemen om samen met de regio ervoor te zorgen dat patiënten de beste behandeling op de juiste plek krijgen. Tegelijkertijd worden scherpe keuzes gemaakt in het zorgaanbod door te focusseren op de complexe zorg en de basiszorg over te dragen.

Verpaupering

“Het huidige gezondheidszorgsysteem gaat uiteindelijk leiden tot een verpaupering van de infrastructuur van zorg”, zei Jos Aartsen. “De zorguitgaven zijn weliswaar beteugeld, maar er is nauwelijks ruimte voor innovatie. Om onze ambities te realiseren, moeten we dus kritisch kijken naar de bedrijfsvoering en zo geld vrijmaken voor de vernieuwing van onze infrastructuur.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden