Vanaf volgende week weer vaccineren met AstraZeneca

Foto: Gencat wikipedia commons flickr CC0

Vanaf volgende week worden mensen weer ingeent met het vaccin AstraZeneca. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge donderdag tijdens een digitale persconferentie.

Uit onderzoek van Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) blijkt dat het vaccin veilig en effectief is. Ook de kans op ernstige bijwerkingen is zeer klein.

Op kleine schaal zal maandag waarschijnlijk weer gestart worden met het vaccin. De grote prikoperatie met AstraZeneca start woensdag weer op. Dat komt omdat afspraken opnieuw ingepland moeten worden.

Nederland stopte net als veel Europese landen tijdelijk met het vaccin voor twee weken omdat het mogelijk bloedstolsels zou veroorzaken.

Het is volgens de Jonge juist goed dat nader onderzoek nu aantoont dat het om een zeer zeldzame bijwerking gaat. De veiligheid van het vaccin moet “boven iedere twijfel verheven zijn”. Het risico dat mensen ziek worden door een coronabesmetting is veel groter dan de kans op de gemelde complicaties.

Er zijn tot nu toe 25 gevallen bekend op ongeveer 20 miljoen AstraZeneca-vaccins die zijn toegediend in Europa en het Verenigd Koninkrijk, schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Een oorzakelijk verband is niet bewezen, maar wel mogelijk. Het EMA gaat dat verder onderzoeken. In de meeste gevallen gaat het om mensen onder de 55 jaar en veelal vrouwen.

Naar aanleiding van de bevindingen van EMA wordt de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin aangepast.

GGD Groningen hervat het vaccineren met AstrZeneca weer vanaf woensdag 24 maart. De 43.000 zorgmedewerkers waarvan de afspraak is afgezegd vanwege de pauzering ontvangen komend weekend een sms met het bericht een nieuwe afspraak te maken.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden