Website opkomstuitslag.nl uit de lucht na lek uitslagen

Foto: De Redactie

De website opkomstuitslag.nl is offline gehaald door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Dat gebeurde nadat meerdere gebruikers van het forum van de techwebsite Tweakers uitslagen van verschillende steden, waaronder Groningen konden zien.

Ook de voorlopige uitslagen van Groningen waren al te zien op website door het lek. Behalve de opkomstcijfers waren ook al de uitslagen per partij, in percentages en aantallen te zien.

Behalve voor de gemeente Groningen was deze informatie ook beschikbaar voor de steden Nijmegen, Eindhoven en Den Haag.

Het gaat volgens Tweakers niet om de uitslagen van alle stembureaus in de gemeenten, omdat de aantallen per gemeente sterk verschillen. Zo waren er uit Nijmegen 2.500 stemmen te vinden en uit Den Haag 147. Volgens de site zou het daarom kunnen gaan om briefstemmen die sinds woensdagochtend 07.30 uur geteld worden.

De site opkomstenuitslag.nl maakt gebruik van de StembureauApp. Deze app wordt op dit moment gebruikt door zestien gemeenten als ondersteuning bij het tellen van de stemmen.

Tot aan het middaguur had ruim 35 procent van de inwoners hun stem uitgebracht in Groningen. De landelijke opkomst was volgens onderzoeksbureau Ipsos tot woensdagmiddag 13.45 uur 42 procent.

Het publiceren van uitslagen mag wettelijk pas woensdagavond na 21.00 uur.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen