Proef met warmtebehandeling in bestrijding kastanjeziekte verlengd

Foto: Publiek Domein

De proef met warmtebehandeling bij zieke kastanjes wordt verlengd. De kosten bedragen 25 duizend euro.

Samen met Wageningen University & Research (WUR) wordt onderzocht of warmte de bacterie die de kastanjeziekte veroorzaakt kan doden. Daarbij wordt de stam van de boom ingepakt in een isolatiedeken en 48 uur op 40 graden Celcius verwarmd.

De methode met de warmtebehandeling lijkt vooral effectief bij kastanjes die minimaal zijn aangetast en een redelijke conditie hebben. De helft van de behandelde bomen is na drie jaar niet meer ziek. Bij bomen die ernstig zijn aangetast blijkt de methode minder succesvol. Van deze bomen zijn er inmiddels acht gekapt.

Om de effecten van de behandeling op lange termijn te onderzoeken worden eind dit jaar nog eens twintig kastanjebomen behandeld. Ook worden vijf bomen op het verloop van de kastanjeziekte onderzocht zonder dat ze de warmtebehandeling krijgen.

De gemeente heeft 1682 kastanjes in beheer. Ongeveer 60 procent hiervan is in meer of mindere mate aangetast. Uit een laatste inspectie blijkt dat 27 kastanjes zo ziek zijn dat ze niet meer gered kunnen worden.

Omdat het verloop van de ziekte onvoorspelbaar is worden de kastanjebomen drie keer per jaar geïnspecteerd. De bomen vormen een gevaar voor de omgeving en worden om die reden vervangen.

Kijk op de gemeentelijke bomenkaart waar de kastanjes staan.

Wil je weten waar de kastanjes staan kijk dan op de gemeentelijke bomenkaart

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden