Kleine versoepelingen: Meer ruimte voor winkels, buiten sporten met maximaal 4 personen

Foto: De Redactie

Het Outbreak Management heeft geadviseerd om geen nieuwe versoepelingen in te laten gaan per 16 maart. Het kabinet neemt dit over, was de boodschap van demissionair minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie dinsdagavond.

Rutte sprak de hoop uit dat iedereen tot aan de zomer gevaccineerd is. “Het is geen vier maanden meer volhouden tot aan de zomer”, aldus Rutte. “Het wordt steeds lastiger”.

De cijfers zijn stabiel op een hoog niveau. Het is merkbaar dat iedereen het lastiger vindt om het zich houden aan de regels vol te houden.

Wel kondigt Rutte kleine aanpassingen van de huidige maatregelen. Bij veel bedrijven staat het water aan de lippen. Het kantelpunt nadert dat het vaccin over het virus heengaat en er weer mogelijkheden ontstaan.

De avondklok blijft, het negatief reisadvies blijft en de basismaatregelen blijven. De echte grote stappen naar het normale leven komen echter pas als iedereen die gevaccineerd wíl worden in de zomer ook echt minimaal één vaccinatie heeft gehad. Dat duurt dus nog even. De komende vier maanden wordt gekeken wat er nu al kan, op welke manier en onder welke voorwaarden. Daar is het kabinet twee weken geleden al mee begonnen bij het openen van de kappers, het openen van de scholen en het winkelen op afspraak.

De huidige maatregelen worden dan ook verlengd tot en met dinsdag 30 maart. Voor de avondklok betekent dat tot donderdagochtend, 31 maart, om 4.30 uur.

Verkiezingen

Op woensdag 17 maart gaat Nederland naar de stembussen. Een pandemie mag dat niet in de weg staan, vindt Rutte. Daarom worden er voor die dag, en de dagen ervoor waarop de stembussen al open zijn, uitzonderingen gemaakt op de maatregelen. Ambtenaren en vrijwilligers die betrokken zijn bij het stemmen, krijgen van de gemeente een verklaring hiervoor, zodat ze tijdens de avondklok buiten mogen zijn om terug naar huis te gaan.

Kun je zelf pas écht na 21.00 uur stemmen? Dan kan dat. Als je hierop wordt aangesproken door handhaving, volstaat het om te zeggen dat je gaat stemmen of bent wezen stemmen. Het is echter niet de bedoeling dat je dit doet met een groep vrienden in het park.

Zwemles

 

Een belangrijke ‘versoepeling’ die is aangekondigd, is het zwemmen. Zeker met het oog op de aankomende zomer is het belangrijk dat kinderen kunnen zwemmen. Daarom mogen kinderen vanaf dinsdag 16 maart weer naar zwemles. Ook mogen ze vanaf die dag weer afzwemmen. Tijdens de zwemles moeten de ouders buiten wachten. De douches zijn gesloten, maar de kleedkamers zijn open. En als kinderen of gezinsleden corona-achtige klachten hebben, blijven ze thuis.

Buitensporten 27-plus

Volgens Rutte zijn we met z’n allen miljoenen coronakilo’s aangekomen het afgelopen jaar. En dus vindt hij het belangrijk dat we allemaal weer op gezond gewicht komen. Daarom komt er ook een versoepeling in het sporten voor iedereen van 27 jaar en ouder. Bij de vorige persconferentie werd al aangekondigd dat jongeren tot 27 jaar in teamverband weer buiten mochten sporten, maar nu is dus ook 27+ aan de beurt. Echter zitten hier wel wat strengere voorwaarden aan. Het sporten mag alleen buiten, met maximaal 4 personen en op anderhalve meter afstand van elkaar. “Het is een kleine aanpassing, die een groot verschil kan maken,” aldus Rutte.

Ook dit gaat in op dinsdag 16 maart.

Winkelen

En ook wordt er gekeken naar de winkelsituatie op het moment. Zo werd vorige keer aangekondigd dat we mogen winkelen op afspraak met maximaal 2 personen per verdieping. “Echter, in overleg met de winkeliers en overkoepelende verenigingen is duidelijk geworden dat twee mensen per verdieping niet te doen is,” zegt de premier. Daarom wordt er nu gekeken naar de grootte van de winkel.

Voor winkels tot 25 m2 verandert er niets, daar mogen nog steeds maximaal twee klanten per verdieping komen winkelen. Bij grotere winkels zijn vanaf dinsdag 16 maart meer mensen toegestaan, namelijk twee klanten per 25 vierkante meter met een maximum van 50 klanten tegelijk.

Het tijdslot van minimaal 10 minuten blijft van kracht en ook moet er nog steeds minstens 4 uur van tevoren gereserveerd worden om te komen winkelen.

Reisadvies

Het negatief reisadvies naar alle landen wordt verlengd tot en met donderdag 15 april. “Blijf in Nederland, ga niet op reis,” roept Rutte op. Tijdens de volgende persconferentie, op 23 maart, komt er een nieuw reisadvies voor de meivakantie en mogelijk de zomervakantie.

Als de R rond de 1 te houden is en de ziekenhuisopnames stabiel blijven dan kan rond pasen, op 31 maart mogelijk de buitenterrassen van de horeca weer open. Ook wordt verder gekeken naar de openstelling van de detailhandel en een week voor Pasen het hoger onderwijs weer te starten.

De boodschap is nog even vol te houden. De volgende persconferentie is op 23 maart.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden