Zeven Groningse acts presenten ‘De Vrijheidsliedjes’

Swinder.
Foto: Knelis

Zeven Groningse artiesten en bands presenteren elk een nummer dat een ode brengt aan 75 jaar Vrijheid. Deze ‘vrijheidsliedjes’, onderdeel van het provinciaal programma 75 Jaar Vrijheid, zouden vorig jaar 16 april al gepresenteerd worden, maar dat werd afgelast vanwege de coornacrisis.

De zeven Groningse acts zijn bands Wat Aans, VanDeStraat, Them Dirty Dimes, Swinder en solo-artiesten Léon Masembe, Bert Hadders en Inge van Calkar.

Vijfenzeventig verhalen

Met de bevrijding sloten we in mei 1945 ook in Groningen een duistere periode in onze geschiedenis af en kregen we – ten koste van veel mensenlevens – onze vrijheid terug. Achter zo’n ingrijpende gebeurtenis gaan de nodige dramatische verhalen schuil. In Groningen zijn vijfenzeventig van deze iconische verhalen verzameld en online te lezen. Ruim twintig verhalen zijn vertaald naar een kunstwerk of worden verteld in een podcast.

De zeven acts hebben elk een verhaal gebruikt als inspiratiebron en produceerden elk hun eigen, persoonlijke Vrijheidslied en videoclip. Zij presenteren elk hun nummer dat gebaseerd is op een verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Groningen in aanloop naar 5 mei.

Deze zeven songs vormen een actuele en duurzame link met het verleden en zijn de uitkomst van een artistieke keuzevrijheid die voor vele anderen in de wereld niet zo vanzelfsprekend is.

De liedjes worden nu gepresenteerd via de kanalen van POPgroningen.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door het Vfonds, Provincie Groningen, Stichting Pandeon en POPgroningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden