RUG digitaliseert 100.000 historische boeken en afbeeldingen uit academisch erfgoed

Foto: Jan Buurma

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) digitaliseert meer dan 100.000 verschillende objecten uit haar academische erfgoed.

Het doel van het project ‘Spotlight’ moet er onder andere voor zorgen dat de eerste boeken van de Universiteitsbibliotheek (UB) uit de 15e en 16e eeuw, de eerste foto’s van hunebedden, het oudste wetenschappelijke instrument van de universiteit en honderden boeken in het Gronings online toegankelijk worden. Ook krijgen deze objecten betere en uitgebreidere omschrijvingen.

Daardoor wordt de brede erfgoedcollectie van de universiteit wereldwijd toegankelijk, meldt de Rijksuniversiteit.

Goffe Jensma, hoogleraar Friese taal- en letterkunde aan de RUG, leidt het deelproject. “Met dit project kunnen we een grote stap zetten in het onderzoek naar de ontwikkeling van het Gronings in al z’n variatie. Bovendien kunnen we sprekers van het Gronings bij het project betrekken.”

In het project worden Groninger boeken uit de periode vanaf de 18e eeuw tot nu gedigitaliseerd en geanalyseerd. Het project loopt tot begin 2022.

Het gedigitaliseerde materiaal wordt gepubliceerd bij de bestaande collecties op https://facsimile.ub.rug.nl/ en is vrij toegankelijk waar mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen