Alfa-college organiseert online verkiezingsdebat

Foto: Alfa-college

Het Alfa-college organiseert op dinsdag 2 maart een online verkiezingsdebat voor en door studenten. Aan het online mbo- en vavo-verkiezingsdebat nemen 150 studenten en zes Tweede Kamerkandidaten deel.

De stellingen in het debat zijn bedacht door studenten van dit ROC en gaan over onderwerpen als jeugdwerkloosheid, gelijke kansen, zorgpreventie en coronapandemie. De mbo’ers en vavo’ers geven hun mening over de stellingen, stellen vragen aan politici en bepalen de winnaar van het debat.

Met dit debat wil het Alfa-college een laagdrempelige ontmoeting creëren tussen jongeren en Tweede Kamerpolitici. Studenten en inburgeraars kunnen zich uiten over de thema’s waar zij zich zorgen over maken. Het idee is tweeledig; Tweede Kamerpolitici krijgen een inkijkje bij het mbo en de vavo. De studenten en inburgeraars krijgen meer affiniteit met de Tweede Kamerverkiezingen.

“Ik merk als initiator van dit evenement dat de Tweede Kamerverkiezingen bijna niet leven bij de studenten”, zegt Christian de Kraker, debatleider en organisator verkiezingsdebat en docent Maatschappijleer bij het Alfa-college. “De meeste studenten vinden de taal van de politici moeilijk en nemen nauwelijks de moeite om zich te verdiepen in de verschillende standpunten van de partijen”.

Deelnemers

Honderd mbo- en vijftig vavo-studenten uit Groningen doen mee aan het verkiezingsdebat op 2 maart. Anne Kuik (CDA), Bart Smals (VVD), Niels van den Berge (GroenLinks), Jimmy Dijk (SP), Julian Bushoff (PvdA) en Wieke Paulusma (D66) zijn de (aspirant) Kamerleden die met de studenten en elkaar in debat gaan.

De eerste drie genoemden hebben mbo in hun portefeuille en de laatste drie zijn aangemerkt als grote politieke talenten vanuit Groningen op een kansrijke plek voor De Tweede Kamer. De uitgenodigde politici hebben affiniteit met de studenten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen