Raadsfracties: “Waarom legt de gemeente een WOB verzoek naast zich neer?”

Foto: De Redactie

De gemeenteraadsfracties van de Stadspartij, SP en de Partij voor de Dieren willen van het gemeentebestuur weten ‘waarom de gemeente een WOB verzoek naast zich neerlegt’.

“Recentelijk heeft de vakbond FNV een zogenoemd WOB verzoek ingediend bij de gemeente om erachter te komen hoe de geldstromen lopen bij het project Schakelkans. Dus tussen de bedrijven, het commerciële bureau dat het project Schakelkans uitvoert, de uitkeringsgerechtigden en de gemeente zelf. Het vreemde is dat de gemeente niet heeft gereageerd”, zegt Amrut Sijbolts, fractievoorzitter van de Stadspartij. “Wij vinden een WOB verzoek weigeren ‘not done’”. “Die stelt dat Schakelkans werkgevers indirect helpt om goedkoop aan arbeidskrachten te komen om daar wanneer gewenst gemakkelijk weer afscheid van te nemen”.

Jimmy Dijk, fractievoorzitter van de SP en fel tegenstander van Schakelkans vraagt zich af of het college, in navolging van de gemeente Eemsdelta van plan is om te stoppen met Schakelkans. “Schakelkans is werkgevers de kans geven om mensen niet het minimumloon te betalen’. ‘Door dit soort projecten als overheid mee te financieren, werkt we mee aan die glijdende schaal van werkverdringing en het minimumloon naar beneden bij te stellen in plaats van dat het omhoog gaat”.

In de buurgemeente Eemsdelta heeft wethouder Bé Schollema laten weten dat zij per 1 januari 2021 stoppen met Schakelkans. Hij ziet het als voortzetting van Flexetensie waar zij al eerder mee zijn gestopt.

Ook gemeenteraadslid Terence van Zoelen (Partij voor de Dieren) maakt zich nog steeds zorgen. “Eind 2020 stelde de FNV en de cliëntenraad al dat schakelkans eerder tot verdringing leidt dan tot een duurzame uitstroom van bijstandsgerechtigden. En gebruikt kan worden voor tijdelijke opvulling van goedkope arbeidskrachten die een laag loon ontvangen voor volwaardig werk”.

De drie partijen in de Groninger gemeenteraad begrijpen dan ook niet waarom het college geen inzicht wil geven in de effecten en hoe de geldstromen lopen bij het project.

“Om duidelijkheid te krijgen stelt de Stadspartij samen met SP en de Partij voor de Dieren morgen 17 februari vragen aan het college in het wekelijkse vragenuurtje. Moet Schakelkans wel doorgaan en waarom heeft de gemeente niet voldaan aan de wettelijke plicht
antwoorden te geven op een WOB verzoek?”, besluit Sijbolts.

Aanstaande woensdag stellen de fracties vragen aan het college van B&W over deze zaak tijdens het politieke vragenuur.

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen