Schaatspret in Groningen

Het vroor opnieuw hard afgelopen nacht. Veel schaatsliefhebbers kunnen genieten van het ijs met een zonnetje erbij.

De afgelopen dagen was het al op verschillende plekken druk. Donderdagmiddag waarschuwden Politie Zuid-Groningen en Meerschap Paterswoldsemeer dat het te gevaarlijk was op zowel het Paterswoldsemeer als Hoornsemeer, omdat het ijs te dun is.

Volgens de melding waren er incidenten waarbij mensen door het ijs zakten en gewond raakten door een valpartij.’ Het ijs is ook van slechte kwaliteit door de wind en sneeuwval van het afgelopen weekend. Ook Meerschap Paterswoldsemeer riep op niet het ijs op te gaan. “Er is in het gebied geen EHBO aanwezig en u gaat dan ook op eigen risico het ijs op”, aldus het Meerschap.

Het was donderdagmiddag al gezellig druk op de vijvers in onder meer Lewenborg en de Oosterparkwijk. Ook was het druk op het Zilvermeer in Groningen. Op de Kardingerplas waren honderden mensen schaatsend het ijs opgegaan. Ook zijn er verschillende ijsbanen, zoals bijvoorbeeld in Garmerwolde en Stedum geopend voor leden.

Betrouwbaar is het ijs bij 8 centimeter dikte en dat is op de meeste plekken bereikt door de strenge vorst van afgelopen nacht, meldt Weerplaza. Echter met heel veel mensen op het ijs, moet de dikte 15 centimeter zijn. Het blijft belangrijk om zelf te blijven controleren of het ijs veilig is. Ook is het advies niet alleen te gaan schaatsen.

Natuurijs-schaatskaart

Wil je weten waar je al kunt schaatsen of waar in ieder geval al anderen je voorgingen, kijk dan op de website van Erik Ekkel. Hij houdt sinds 2008 een natuurijs-schaatskaart bij met hulp van vele schaatsliefhebbers. Dat gaat via Google maps en de groene aanwijzers geven de meest veilige aan.

Deze zijn tenminste als betrouwbaar gemeld, maar het blijft wel uitkijken. Bij de rode punten kun je (nog) niet terecht om te schaatsen, maar zijn wel bekend als plek waar later eventueel geschaatst zou kunnen worden. Je kunt, als je ergens bent geweest, je bevindingen eenvoudig toevoegen. Sterker nog, ze zijn meer dan welkom.

De natuurijs-schaatskaart vind je hier. Maar is ook te downloaden als app IJsmeester zowel in de App Store als Google Play, zoek op ‘schaatskaart’ en je komt hem vanzelf tegen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden