Studenten Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool winnen Noorden Digitaal Talent Award

Foto: Jan Buurma

De studenten Leonardo Arriagada en Joris Mellens hebben de prijzen van de Noorden Digitaal Talent Award gewonnen.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat maakte dit woensdag bekend op de laatste dag van de landelijke Conferentie Nederland Digitaal.

Leonardo Arriagada (PhD Master of Arts University of Groningen, University of Chile) won in de categorie ‘Beste Ontdekking’ met zijn onderzoek naar de waarde van kunst die door computers is gemaakt: vinden we die minder mooi, net zo mooi of mooier dan ‘mensenkunst’? Hij ontdekte dat we ‘kunstmatige kunst’ wél mooi vinden en dat computers dus niet alleen intelligent, maar ook creatief kunnen zijn.

De jury vond de inzending van Leonardo Arriagada zeer inspirerend omdat deze je laat nadenken over de rol van mensen in relatie tot kunstmatige intelligentie. Zijn ontdekking kan leiden tot meer begrip voor ‘kunstmatige kunst’.

Joris Mellens (student Network & Security Engineering Hanze University of Applied Sciences) won in de categorie ‘Beste Oplossing’. Hij deed mee aan de prijsvraag met een gebruiksvriendelijke, geautomatiseerde beveiliging van slimme apparaten voor de consument. Een beschermende laag over de apparaten heen zorgt ervoor dat alleen de eigenaar toegang heeft tot deze apparaten.

Ook van de inzending van Joris Mellens was de jury onder de indruk. Onder andere omdat hij hiermee een gebruiksvriendelijke technische oplossing biedt voor een maatschappelijk zeer relevant probleem: hoe geef je consumenten eenvoudige middelen om hun thuisnetwerk goed te beveiligen. Vooral nu daar allerlei slimme apparaten op zijn aangesloten.

Inspirerende inzendingen

De jury was onder de indruk van alle inzendingen, waarbij vooral de diversiteit van de inzendingen opviel. Om tot een beslissing te komen keek de jury naar de potentiële impact van de ontdekking of oplossing, of de kandidaat een brede blik op het onderwerp had en of de ontdekking of oplossing inspirerend was.

De winnaars van de Noorden Digitaal Talent Award ontvangen per categorie een bokaal en check van 500 euro. Alle finalisten ontvangen een certificaat. Daarnaast biedt Noorden Digitaal een netwerk om de kandidaten verder op weg te helpen.

Noorden Digitaal wil met de Talent Award studenten en leerlingen uit Groningen, Friesland en Drenthe een podium bieden om hun digitale ontdekkingen en oplossingen breed onder de aandacht te brengen.

De presentaties van de zes finalisten zijn te zien op noordendigitaal.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen