Gaswinning volgend jaar iets hoger dan gedacht, afbouw op schema

Foto: Publiek Domein

De gaswinning kan vanaf het ‘gasjaar’ dat in oktober 2021 ingaat, omlaag naar 3,9 miljard kubieke meter. Dat is iets hoger dan eerder geraamd, maar het betekent dat de afbouw van de gaswinning nog steeds op schema ligt. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op basis van cijfers van netbeheerder GTS.

Vanaf medio 2022 is in principe geen gas meer nodig uit het Groningerveld.

De 3,9 miljard kuub is alsnog een halvering van de gaswinning ten opzichte van het gasjaar dat loopt van 1 oktober 2020 tot 30 september 2021. Dat jaar wordt 8,1 miljard kuub gewonnen. Ondanks het winterse weer in februari is de winter over het algemeen zachter dan gemiddeld.

Minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken en Klimaat) neemt in september officieel een zogeheten winningsbesluit over het gasjaar 2021/2022.

Tweede Kamer sceptisch over nieuwe wet

De Tweede Kamer toonde zich sceptisch over de wet die Groningers moet helpen in het gasdossier. Het kabinet wil met een wetswijziging de schadevergoedingen en de versterkingsoperatie in Groningen verder helpen. Ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en minister Bas van ‘t Wout (Economische Zaken) konden niet alle zorgen wegnemen.

Verschillende partijen hekelen de veelheid aan instanties die bij het dossier betrokken zijn. Zo gaat het Instituut Mijnbouw Groningen (IMG) over de schade, en de Nationaal Coördinator Groningen over de versterkingsoperatie.

De bureaucratie zit snelle afhandeling in de weg, vinden de partijen. SP-Kamerlid Sandra Beckerman deed een “dringend beroep” op het kabinet om de wet niet in de huidige vorm aan te nemen. Ook PvdA’er Henk Nijboer wil een “einde aan de tweedeling tussen schade en versterken”.

Maar volgens Ollongren zijn schade en versterking twee wezenlijk andere dingen, die een andere behandeling vergen. Wel kunnen bewoners die met beide instanties te maken hebben, verzoeken beide sporen samen te laten lopen.

Volgens Van ‘t Wout is de schadeafhandeling al versneld. Het IMG handelt 70 procent van de schade binnen de streeftermijn van zes maanden af, zei de bewindsman tegen de Kamer. “Dat vind ik fatsoenlijk, een prestatie.”

Ook andere betrokken instanties zoals het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging zijn kritisch. CDA-Kamerlid Agnes Mulder wijst erop dat deze twee organisaties hebben aangegeven liever géén wet, dan deze wet te zien.

Het debat kon woensdag niet worden afgemaakt vanwege de avondklok. Dat gebeurt later deze maand. Dan moet ook blijken hoeveel steun er is voor de voorstellen vanuit de Kamer om het wetsvoorstel nog aan te passen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen