Niet-essentiële winkels mogen open voor ‘click en collect’

Foto: De Redactie

Niet-essentiële winkels mogen ondanks de lockdownmaatregelen vanaf woensdag openen voor het afhalen van bestellingen. Dat wordt ‘click en collect’ genoemd. Er moet minimaal vier uur zitten tussen het bestellen en afhalen, om ‘funshoppen’ te voorkomen.

Bij HEMA kon de afgelopen dagen al taart worden besteld. In de loop van de dag komt de rest van de artikelen beschikbaar voor click en collect. Vanwege de slechte weersomstandigheden blijven woensdag nog zo’n 40 van de 550 HEMA-filialen gesloten.

Sinds maandag kan er bij Action worden besteld. De bestelling kan bij bijna alle 385 Nederlandse vestigingen worden opgehaald. “Er zijn nog tien winkels die worden verbouwd, die volgen binnen anderhalve week”, aldus een woordvoerder. Volgens de budgetketen worden er onder meer veel schoonmaakdoekjes, ruitensproeiervloeistof en opbergbakken besteld.

Niet iedere ondernemer heeft besloten het zogenoemde click & collect te omarmen, bijvoorbeeld door geen fysieke mogelijkheden om aan de voorwaarden te voldoen of een te gering ingeschatte opbrengst kunnen redenen zijn om ervan af te zien.

Producten van niet-essentiële winkels kunnen worden besteld en vervolgens afgehaald op een afgesproken tijdstip, maar tenminste vier uur later. Producten worden nu veel online gekocht en thuisbezorgd, wat een grote druk legt op de pakketdiensten.

Er is een aantal voorwaarden verbonden aan het bestellen en ophalen van producten bij een winkel:

Veilig afhalen: tijd afspreken en afstand houden

Bestellen en afhalen vindt plaats onder strikte voorwaarden. Zo wordt altijd anderhalve meter afstand gehouden onderling. Door vooraf het afhaalmoment af te spreken wordt drukte voorkomen.

Handhaving bij bestellen en afhalen

Met de detailhandel zijn afspraken gemaakt over (hygiëne)maatregelen in en om de winkel. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de handhaving hiervan. Uiteindelijk kunnen BOA’s optreden als maatregelen niet worden nageleefd. Dit is afhankelijk van de gemeente zelf.

Thuis bestellen, na vier uur afhalen

Een bestelling moet minimaal vier uur voor het afhalen gedaan worden. Klanten kunnen dus niet voor de deur van de winkel iets bestellen en gelijk meenemen.

Niet direct ruilen

Het direct ter plekke ruilen van afgehaalde producten is niet toegestaan. Passen gebeurt thuis en ruilen kan volgens de voorwaarden van de winkelier.

Retourneren (terugbrengen) kan niet

Retourneren is onder de huidige voorwaarden niet toegestaan. Winkels kunnen eventueel besluiten de retourneertermijn te verlengen of retour sturen per post mogelijk te maken.

Ook voor contactberoepen

Als de winkelier een locatie met een winkelfunctie heeft, is het toegestaan om producten volgens click & collect te verkopen. Dit geldt ook voor contactberoepen als kappers of schoonheidsspecialisten. Zij mogen onder deze voorwaarden eveneens producten verkopen. Het uitoefenen van het contactberoep is nog steeds niet toegestaan.

Ook voor bouwmarkten en groothandels

Bouwmarkten worden gelijk gesteld aan andere niet-essentiële winkels. Er wordt dus een dagdeel van minimaal vier uur aangehouden tussen het bestellen en het afhalen van je bestelling. De uitzondering die al geldt voor groothandels (business-to-business) blijft bestaan.

Avondklok

Tijdens de avondklok is het verplicht om tussen 21.00 en 04.30 uur binnen te blijven en verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. Meer dan 95 procent van de Nederlanders houdt zich aan de avondklok, aldus de Rijksoverheid. De invoering van de avondklok en het beperken van het bezoek naar maximaal één persoon per dag hebben er samen voor gezorgd dat – de Britse variant van – het coronavirus zich minder snel verspreidt. Uit onderzoek blijkt dat het reproductiegetal met ongeveer tien procent is afgenomen.

Op dinsdag 23 februari besluit het kabinet of de maatregelen van de huidige lockdown en de avondklok worden aangepast. De avondklok wordt eerder dan 3 maart beëindigd als de ontwikkelingen rondom het virus daar reden toe geven. Het kabinet werkt momenteel een breed pakket om schade door de coronamaatregelen bij risicogroepen te beperken. Daarbij wordt in grote lijnen gedacht aan:

  • Lokale en landelijke activiteiten om het welzijn van jongeren te verbeteren;
  • Initiatieven om volwassenen in een kwetsbare positie te ondersteunen;
  • Een extra impuls om Nederlanders te helpen een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

Met dit steunpakket wil het kabinet zo veel mogelijk aansluiten bij bestaande initiatieven van gemeenten, landelijke en lokale organisaties, vrijwilligers en culturele ondernemers. Het kabinet komt op korte termijn met een verdere uitwerking van het pakket.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden