‘Basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari open’

Foto: Publiek Domein

De basisscholen en de kinderopvang gaan vanaf maandag 8 februari weer open. Dat hebben onderwijsminister Arie Slob en minister Wouter Koolmees (Kinderopvang) zondag gezegd na het corona-overleg op het Catshuis.

Er is geen bezwaar tegen heropening, staat in een advies van het Outbreak Management Team (OMT). Uit het onderzoek blijkt dat kinderen minder ziek worden en minder bijdragen aan de verspreiding van het virus. Verder blijkt dat als kinderen besmet zijn met de Britse variant van het coronavirus, er kans is op iets meer klachten, maar deze verlopen mild.

Wel zal er in het onderwijs gewerkt worden met sneltesten, meldt Slob. Daarnaast moet de hele klas vijf dagen in quarantaine als een kind positief wordt getest.

Volgens minister Slob is het een opluchting dat de scholen weer open kunnen. “Voor ouders en leraren, maar natuurlijk vooral voor de leerlingen. Want kinderen leren het beste op school, ook in sociaal opzicht. Tegelijkertijd blijven we de situatie goed in de gaten houden, want de situatie in Nederland blijft ernstig.”

Wanneer de middelbare scholen open kunnen is nog niet besloten.

Duizenden leraren willen eerst vaccinatie, dan pas voor de klas

Een petitie om het basisonderwijs pas te heropenen nadat het onderwijspersoneel is gevaccineerd is maandagochtend al bijna 12.000 keer ondertekend. “Vanwege het grote maatschappelijke belang kan het primair onderwijs pas weer veilig en duurzaam heropenen ná vaccinatie van onderwijspersoneel. Redenen zijn het ontbreken van basale cijfers en het bovengemiddelde risico op besmetting, na heropening, zonder vaccinatie”, stellen de onderwijzers.

Ook stellen ze dat het idee dat jonge kinderen het virus niet zouden kunnen doorgeven onjuist is. “Door niet gevaccineerd fysiek lesgeven kunnen besmettingen onder personeel oplopen”, aldus de leraren. Op sociale media uiten leraren hun zorgen over de plannen om basisscholen op 8 februari te heropenen. Ook onderwijsbond CNV trok hierover aan de bel.

De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, roept scholen op nog even te wachten met het organiseren van de heropening op 8 februari tot er meer duidelijk is over de extra maatregelen om dit veilig te kunnen laten verlopen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen