79 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen

Foto: Publiek Domein

In de provincie Groningen zijn in het afgelopen etmaal 79 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdagmiddag. Dat zijn er 78 minder dan maandag.

In de gemeente Groningen werden 21 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Het Hogeland en Oldambt (11), Westerkwartier (10), Eemsdelta (6), Pekela en Westerwolde (5), Midden-Groningen (4), Veendam en Stadskanaal (3).

In de provincie Groningen werden geen sterfgevallen gemeld. Twee patiënten, waarvan één uit de gemeente Eemsdelta en één uit de gemeente Groningen werden opgenomen in het ziekenhuis.
Wekelijkse update RIVM

Uit de wekelijkse update van het RIVM blijkt dat in de provincie Groningen in de afgelopen week 887 personen met een positieve testuitslag zijn gemeld bij de GGD’en. Dat betekent een daling van 281 coronabesmettingen ten opzichte van vorige week. Toen meldde het RIVM 1.168 nieuwe positieve testen. Ook werden vijf personen als overleden gemeld in de afgelopen week als gevolg van het coronavirus.

Landelijk

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 3997 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het RIVM. Voor het eerst sinds 24 november blijft dit aantal onder de 4000. In de afgelopen zeven dagen zijn 35.635 positieve tests gemeld bij het instituut. Dat komt neer op gemiddeld bijna 5100 per etmaal. Dat gemiddelde daalt al weken.

Het aantal positieve testuitslagen daalde licht in de afgelopen week met 8 procent. Dat blijkt uit de wekelijkse update van het RIVM. De daling is lang niet zo groot als de week ervoor. Toen was de daling 21,5 procent.

De Britse variant van het coronavirus verspreidt zich volgens het RIVM sneller dan verwacht in Nederland. Volgens het instituut is van de huidige coronabesmettingen al naar schatting een derde de Britse variant. Dat zou betekenen dat begin februari de helft van de besmettingen de Britse variant zou zijn.

Ook is de zogenaamde Zuid-Afrikaanse variant inmiddels 14 keer in Nederland aangetroffen. De meeste van deze 14 personen hadden een reisgeschiedenis, of hebben contact gehad met iemand met een reisgeschiedenis naar Zuid-Afrika.

Het aantal ziekenhuis- en IC-opnames is opnieuw iets gedaald. In de week van 18 tot en met 24 januari werden 1.264 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd. Dat zijn 182 minder opnames dan de week ervoor. Van deze ziekenhuisopnames werden 241 mensen op de IC afdelingen opgenomen, 14 minder dan de week ervoor.

Met de opmars van de Britse variant hebben we te maken met twee virusvarianten die zich met verschillende snelheden verspreiden in Nederland. Daardoor zijn er eigenlijk twee aparte corona-epidemieën. Door meer besmettingen met de ‘nieuwe’ variant zal het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens volgens het RIVM op termijn weer hoger worden.

Volgens de rijksdienst bevind Nederland zich nog steeds in de fase ‘ernstig’ binnen deze epidemie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen