Uniek biomedisch oefenmodel voor polsbreuk ontwikkeld

Foto: Martini Ziekenhuis Groningen

Aries Oldenhuis, gipsverbandmeester in het Martini Ziekenhuis, ontwikkelde als eerste in Nederland een oefenmodel voor artsen in opleiding om het zetten (reponeren) van een pols te leren. Het model is uniek in Nederland.

Jong dokters kunnen eerst op een levensecht model van een onderarm de juiste repositietechniek ‘voelen’, voordat ze het op een patiënt toepassen.

Oldenhuis is al bijna dertig jaar gipsverbandmeester in het Martini Ziekenhuis. In die functie ziet hij arts-assistenten regelmatig worstelen met het reponeren van polsfracturen. ‘Als je zo’n breuk nog nooit hebt gevoeld, snap je de ‘clou’ van de behandeling nog niet. Dat maakt zo’n eerste keer heel spannend, zowel voor de arts-assistent als de patiënt.

Traumachirurg Eelke Bosma: ‘Ik heb als chirurg in opleiding de eerste keer reponeren na een korte uitleg direct in het echt moeten doen. Ik zou destijds graag een dergelijk model hebben gehad om de handgreep op te oefenen.’ Oldenhuis: ‘Het probleem is vaak dat beide botdelen uit positie zijn geraakt. De truc van het reponeren is dat je beide delen op de juiste manier onthaakt. Dat is nog behoorlijk lastig: je moet zowel de correcte hoek als de juiste druk toepassen en daarbij best veel kracht uitoefenen.’

Zolderkamer

Oldenhuis produceerde het model op z’n Groningse zolderkamer. Het ontwikkelde model is een oefenmodel van zijn eigen arm voorzien van kabels en een veer die de kracht van de spieren simuleren.

Arts-assistenten, specialisten en verpleegkundigen bleken enthousiast. Dit model én de bijbehorende online lesstof wordt nu in het Martini Ziekenhuis aangeboden aan iedereen die wil leren reponeren. Hiermee kunnen ze droogoefenen. Ook heeft Oldenhuis een klein model klaarliggen om patiënten, familie of andere hulpverleners te laten zien om wat voor breuk het gaat. Daarnaast kan hij aan de hand van het model uitgeleggen waarom de breuk gezet moet worden en hoe dat in zijn werk gaat. Zo ontstaat er meer begrip voor de vaak nog enigszins pijnlijke procedure.

IJzel

De nieuwe repositiemethode kwam gelijk goed van pas. Tussen zondag 2 januari en donderdag 7 januari kwamen 171 mensen met botbreuken binnen op de spoedeisende hulp vna het Martini Ziekenhuis door ijzel. Daarvan waren er 72 polsfracturen.

Bij verreweg het grootste deel van de patiënten werd een goede stand van de pols verkregen. Een goede repositie kan een operatie aan de pols voorkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen