Avondklok gaat van kracht; wat houdt dit in?

Foto: Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Vanaf vandaag, zaterdag 23 januari geldt voor heel Nederland de avondklok. Dat betekent dat iedereen van 21.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur binnen moet blijven.

Wat betekent nu de avondklok? Je mag alleen nog de straat op als je een goede reden hebt.

Boodschappen doen in de supermarkt kan uiterlijk tot 20.45 uur ’s avonds, omdat de supermarkten verplicht zijn dan de deuren te sluiten. Klanten hebben dan nog de gelegenheid om op tijd thuis te komen. De bevoorrading achter de schermen mag wel doorgaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om vulploegen in de winkels en de werkzaamheden in distributiecentra.

De nieuwe regels betekenen wel dat het merendeel van alle Albert Heijn- en Jumbo-filialen eerder dicht moeten dan normaal. Deze supermarkten hanteren namelijk ruime openingstijden voor veel vestigingen, vaak tot 22.00 uur ’s avonds. Supermarkten met een eigen online besteldienst mogen ook na 21.00 uur doorgaan met de bezorging van bestelde boodschappen.

Bussen van Qbuzz en treinen van Arriva blijven rijden tijdens de lockdown, ook na 21.00 uur ’s avonds wanneer de avondklok geldt. De dienstregelingen gaan door voor mensen die er afhankelijk van zijn, zoals mensen werkzaam in essentiële beroepen, de zorg of dienstverlening, bevoorrading en mantelzorgers.

Bedrijven en instellingen in Groningen zijn opgeroepen door de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen de lichten om 20.00 uur uit te doen met het oog op de avondklok. Dan kunnen mensen op tijd naar huis.

De politie in Groningen gaat actief handhaven op de avondklok, werd gemeld tijdens de persconferentie van de Veiligheidsregio. ‘We waarschuwen niet meer, we gaan aanpakken en doorpakken’. Er komt meer blauw op straat. Ook waarschuwt de politie voor valse verklaringen.

Er zijn uitzonderingen voor de avondklok, zoals het in je eentje de aangelijnde hond uitlaten, maar ook:

  • Bij een calamiteit;
  • Als jijzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
  • Als je van je werkgever voor werk naar buiten moet. Je hebt dan een werkgeversverklaring nodig;
  • Als je naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
  • Als je onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • Als je onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
  • Als je onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat je moet afleggen voor je opleiding op het MBO, HBO of WO en je kunt dit aantonen;
  • Als je onderweg bent omdat je bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

De overheid heeft formulieren online gezet die iedereen vanaf zaterdag nodig heeft om tijdens de avondklok naar buiten te gaan. Op de formulieren moet onder meer de reden van het buiten-zijn worden aangevinkt. De verklaring bestaat uit twee A4’tjes.

Als je tijdens de avondklok voor werk op straat moet zijn, moet je naast een werkgeversverklaring ook nog een eigen verklaring bij je hebben.

De avondklok geldt van zaterdag 23 januari 21.00 tot woensdag 10 februari 2021 om 4.30 uur ‘s ochtends.

Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen