156 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen

Foto: Fernando Zhiminaicela via Pixabay

In de provincie Groningen zijn in het afgelopen etmaal 242 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondagmiddag. Dat zijn er 86 minder dan maandag.

In de gemeente Groningen werden 46 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Westerwolde (20), Midden-Groningen (16), Westerkwartier (13), Oldambt (12), Veendam (5), Eemsdelta en Pekela (4), Het Hogeland en Stadskanaal (3). Ook zijn er 30 personen gemeld in de categorie onbekend. Ook werden 30 besmettingen geplaatst in de categorie overig.

In de provincie Groningen werden zes sterfgevallen gemeld, waarvan vier personen uit de gemeente Westerwolde kwamen, één persoon uit de gemeente Het Hogeland en één persoon uit Veendam. Ook werd één persoon uit de gemeente Groningen opgenomen in het ziekenhuis.

Wekelijkse update RIVM

Uit de wekelijkse update van het RIVM blijkt dat in de provincie Groningen in de afgelopen week, tussen 12 en 19 januari 10.00 uur, 1.168 personen met een positieve testuitslag zijn gemeld bij de GGD’en. Dat is een daling van 74 coronabesmettingen ten opzichte van vorige week. Toen meldde het RIVM 1.242 nieuwe positieve testen. Ook werden negen personen als overleden gemeld in de afgelopen week als gevolg van het coronavirus.

Landelijk

Landelijk registreerde het RIVM in de afgelopen 24 uur 4.335 nieuwe besmettingen. Ook werden 106 overlijdens gemeld. Dinsdagochtend lagen 2.469 coronapatiënten in het ziekenhuis.

Opmars Britse variant overschaduwt daling coronacijfers

Uit de wekelijkse update van het RIVM blijkt dat het aantal coronagevallen voor de vierde week op rij is gedaald. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 38.776 meldingen van positieve tests. Dat is zo’n 21 procent minder dan in de week ervoor. Vorige week dinsdag meldde het RIVM 49.398 vastgestelde besmettingen in de zeven dagen ervoor.

Het RIVM zegt dat dit “gematigd positieve beeld” wordt overschaduwd door “de opmars” van de Britse variant. Een op de tien besmet geraakte personen heeft waarschijnlijk deze mutatie onder de leden. Half februari is dit waarschijnlijk gestegen tot de helft. Dat leidt dan tot meer ziekenhuisopnames en meer sterfgevallen, verwacht het RIVM.

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalde. In de afgelopen week werden 1348 mensen opgenomen op een verpleegafdeling en 252 op een intensive care. Een week eerder ging het om respectievelijk 1628 en 299 mensen. Het RIVM kreeg 608 meldingen van sterfgevallen binnen, tegen 743 een week eerder.

Het reproductiegetal staat nog steeds een fractie onder de 1, maar er is wel een verschil te zien. De Britse variant verspreidt zich namelijk aanzienlijk sneller dan de ‘oude’ versie van het virus. Het reproductiegetal van de Britse variant is ongeveer 1,3. Het aantal besmettingen met de oude variant wordt dus heel langzaam kleiner, maar het aantal besmettingen met de Britse variant stijgt snel. In feite zijn er twee aparte epidemieën aan de gang, adus het RIVM.

Wekelijkse update over vaccinatiecijfers

Het RIVM gaat vanaf vandaag elke dinsdag bekendmaken hoeveel mensen zijn gevaccineerd. Op die dagen worden al de wekelijkse besmettingscijfers gepubliceerd.

Tot en met eergisteren zijn in totaal 77.000 mensen ingeënt, meldt het RIVM. Het vaccineren begon op 6 januari.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden