242 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen

Foto:

In de provincie Groningen zijn in het afgelopen etmaal 242 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondagmiddag. Dat zijn er 49 meer dan zondag.

In de gemeente Groningen werden 39 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Oldambt (26), Midden-Groningen (24), Oldambt (22), Veendam (17), Eemsdelta en Westerwolde (16), Westerkwartier (13), Stadskanaal (9), Het Hogeland (7) en Pekela (6).

Ook werden 69 besmettingen geplaatst in de categorie overig. Het is onbekend waar deze besmettingen vandaan komen.

In de provincie Groningen werden geen sterfgevallen gemeld en één persoon uit de gemeente Oldambt is opgenomen in het ziekenhuis.

Daling aantal ziekenhuisopnames

Het aantal opnames van coronapatiënten op Groningse verpleegafdelingen was maandagochtend gedaald naar 58 patiënten. Op de Groningse IC’s was juist een lichte stijging te zien. Op de Intensive Care-afdelingen in Groningse ziekenhuizen waren maandagochtend 25 coronapatiënten opgenomen. Een week geleden waren dat er 21.

In Noord-Nederland als geheel is ook een behoorlijke daling te zien in het aantal opnames op de verpleegafdelingen. Maandagochtend waren 126 coronapatiënten opgenomen op de noordelijke verpleegafdelingen. Op de noordelijke Intensive Care-afdelingen daalde het aantal opnames in de afgelopen week van 69 naar 65.

De noordelijke ziekenhuizen verplegen op maandagochtend 33 mensen van buiten de regio, waarvan 23 op een IC.

Landelijk

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4.822 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december. In de afgelopen zeven dagen werden 39.409 nieuwe gevallen gemeld bij het RIVM. Dat komt neer op 5630 per etmaal.

Op maandagen ligt het aantal gemelde positieve tests vaak wat lager dan later in de week. Dat komt doordat in het weekeinde minder mensen zich laten testen. Maar het dagcijfer ligt ook lager dan eerdere maandagen. Vorige week maandag meldde het RIVM bijna 5500 nieuwe gevallen, de maandag daarvoor ruim 6600. Op de laatste maandag van 2020 kwamen er meer dan 7400 positieve tests bij en op de maandag voor kerst meer dan 11.000.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 59. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden, omdat het overlijden van een coronapatiënt soms pas na een tijdje wordt doorgegeven. Op dinsdagen en woensdagen meldt het RIVM doorgaans meer sterfgevallen dan op andere dagen.

In de ziekenhuizen nam de bezetting landelijk toe. Er liggen nu 2.434 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat is een toename met 50 mensen. Daarvan liggen 690 patiënten op de IC , meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 14 meer dan zondag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen