157 nieuwe coronabesmettingen in provincie Groningen

Foto: De Redactie

In de provincie Groningen zijn in het afgelopen etmaal 157 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdagmiddag.

In de gemeente Groningen werden 52 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Veendam (17), Eemsdelta en Westerwolde (16), Midden-Groningen (15), Oldambt (10), Stadskanaal (8), Het Hogeland (6) en Pekela (5).

In de provincie Groningen werden geen sterfgevallen gemeld bij het RIVM. Er werden twee personen uit de gemeente Eemsdelta opgenomen in het ziekenhuis.

Weekupdate GGD Groningen

GGD Groningen meldt in de wekelijkse corona-update dat er in de afgelopen week 1.485 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen in de provincie. Dat is een lichte afname van 142 ten opzichte van vorige week. Toen was er sprake van 1.627 nieuwe besmettingen.

Het aantal nieuwe besmettingen blijft volgens de GGD hoog. Sinds het begin van de epidemie zijn bij 17.749 personen een besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Het algehele beeld van de afgelopen week kent een daling van de besmettingsgraad naar ongeveer 244 gevallen per 100.000 inwoners op weekbasis. Dat houdt in dat de provincie nu het niveau ‘ernstig’ heeft. Dat beeld was ‘zeer ernstig’.

In de afgelopen week zijn 14 nieuwe overlijdens gemeld als gevolg van een bewezen corona-infectie. Het totaal komt daarmee op 122 overledenen.

De leeftijdsverdeling van personen met een nieuwe besmetting is over het algemeen gelijk gebleven. Wel is er een einde gekomen aan een maand met wekelijks een daling van nieuwe besmettingen onder jongeren, meldt de GGD. Deze stijging wordt in het heel Nederland waargenomen. Een verklaring is volgens de GGD misschien de viering van oud en nieuw.

De meeste nieuwe besmettingen vonden plaats in de leeftijdscategorie 30-65 jaar (46%), gevolgd door de categorie 20-20 jaar (21%) en ouder dan 65 jaar (2o%).

Het was volgens de GGD in de afgelopen week niet mogelijk om van iedere nieuwe besmetting een volledig bron-en contactonderzoek te verrichten. Van de nieuwe besmettingen was van 70 procent een vermoedelijke bron bekend. Wel vinden de meeste besmettingen nog steeds plaats in de thuissituatie, gevolgd door vrijetijdsbesteding.

Voor de provincie als geheel betrof het deze week 263 meldingen per 100.000 inwoners.

Top vijf gemeenten afgelopen week

Westerwolde (420)
Eemsdelta (358)
Oldambt (348)
Veendam (340)
Pekela (287)

De getallen zijn meldingen per 100.000 inwoners.

Aantal ziekenhuisopnames in Groningen

In de Groningse ziekenhuizen liggen woensdagochtend 89 patiënten met een bewezen coronabesmetting, waarvan 24 op een intensive care-afdeling. Dat blijkt woensdagochtend uit de cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland.

De druk op de ziekenhuizen blijft hoog. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg met drie patiënten sinds maandag. Op de verpleegafdeling daalde het aantal patiënten van 71 patiënten naar 65 patiënten. Het is onbekend of deze patiënten zijn ontslagen, doorgestroomd naar de intensive care of zijn overleden.

In Noord-Nederland liggen 215 patiënten in het ziekenhuis vanwege het coronavirus.

Daarvan zijn 54 patiënten afkomstig van buiten de regio. Van deze patiënten liggen 28 patiënten op de intensive cares.

Landelijk

Na vijf achtereenvolgende dagen waarop het aantal coronagevallen landelijk daalde, is het aantal woensdag weer iets gestegen. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend werden 6.148 positieve tests doorgegeven aan het RIVM.

Dat zijn er 1.183 meer dan gisteren, maar het cijfer is lager dan het gemiddelde van afgelopen week. In de afgelopen zeven dagen steeg het aantal gevallen met bijna 48.400, wat neerkomt op 6.916 per dag. Op woensdagen zijn er meestal meer positieve tests dan op maandagen en dinsdagen. Het cijfer ligt wel lager dan eerdere woensdagen.

Bij het RIVM werden 122 overleden covid-patiënten gemeld.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2.521 mensen met corona in het ziekenhuis, dat waren er gisteren 2.640, van wie 700 op de IC , meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Er werden 218 coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen. Op de intensive care werden 46 patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden