Persconferentie: Verlenging lockdown tot ten minste 9 februari

Stil uit persconferentie
Stil uit persconferentie
Foto: De Redactie

De lockdown wordt verlengd tot 9 februari. Dat meldden premier Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie van dinsdagavond.

De reden is dat de cijfers niet snel genoeg dalen en omdat het kabinet zich ernstig zorgen maakt over de Britse variant. De beelden uit Engeland en Ierland zijn zorgwekkend.

De premier vertelt hoe lastig het is voor ondernemers en hun medewerkers, voor gezinnen met een thuiskantoor en onderwijs van kinderen aan keukentafel. Het contact missen is voor jong en oud mentaal zwaar hebben.

‘We voelen het misschien zelf, onmacht, frustratie en moeilijk vol te houden, toch we moeten doorzetten om heel veel redenen’, aldus Rutte. Met het begin van de vaccinatie is licht aan het eind van de tunnel duurt nog wel een paar maanden.

Kabinet bekijkt wat er extra gedaan kan worden om de negatieve gevolgen op te vangen en in het sneller terugdringen van de coronacrisis.

‘Alle pijn kunnen we niet wegnemen’, maar ondanks crisis is er bovenop de bestaande steunpakketten meer nodig. Dat is een kwestie van fatsoen en solidariteit’. We moeten samen naar eindstreep.

Er komt daarom een aanvullend economisch steunpakket. Daarover wordt uitvoerig overlegd met diverse partijen.

Openbare plaatsen en scholen blijven gesloten

Scholen in het voortgezet onderwijs en instellingen voor mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs geven nog minstens vier weken, dus tot en met 7 februari, onderwijs op afstand. Ook het primair onderwijs geeft nog steeds les op afstand. De kinderopvang is gesloten.

De uitzonderingen op het afstandsonderwijs voor kwetsbare kinderen, leerlingen in een examenjaar, praktijkgericht onderwijs en de afname van examens en tentamens blijven bestaan.

Kinderen van ouders met een cruciaal beroep kunnen ook de komende weken terecht in de noodopvang van het basisonderwijs of de kinderopvang. De oproep is om hier alleen gebruik van te maken als het echt niet anders kan.

Er volgt een OMT-advies over de effecten van de Britse variant van het coronavirus op kinderen. Aan de hand daarvan beslist het kabinet zo snel mogelijk of het primair onderwijs en de kinderopvang mogelijk al vanaf 25 januari open kunnen. Uit voorzorg en waar dat kan moeten leerlingen in het voortgezet onderwijs die fysiek onderwijs krijgen anderhalve meter afstand gaan houden.

Avondklok

Over de avondklok, de laatste mogelijkheid, is het OMT om een spoedadvies gevraagd of dit nut en noodzakelijk is als verzwarende maatregelen. Ook is het OMT advies gevraagd naar eventuele alternatieven.

Het buitenlands reisadvies blijft dringend aanwezig omdat blijkt dat te veel mensen nog het vliegtuig pakken. De oproep is ‘Blijf tot en maart in Nederland’. Het is een risico voor uzelf en iedereen in de omgeving.

De lockdown werkt maar de daling van de cijfers gaat niet snel genoeg en zijn volgens minister de Jonge veel en veel te hoog.

De ziekenhuizen-instroom neemt af, maar de druk is nog altijd hoog. De cijfers zijn niet geruststellend vooral door de Britse variant, dat veel besmettelijker lijkt. De verwachting is dat de Britse variant de overhand zal krijgen. Het kan volgens de Jonge heel snel veel erger worden en dat moeten we zien te voorkomen.

De vaccinatie is de troef om uit de crisis te komen. De snelheid is afhankelijk van levering van de vaccins. Ook testen speelt een belangrijke rol om het virus terug te dringen.

Om de verspreiding van het virus af te remmen, moeten we zo min mogelijk contacten aangaan. Daarom blijven musea en theaters, pretparken, dierentuinen, casino’s, sauna’s, accommodaties voor binnensport, horeca en horecavoorzieningen van hotels in ieder geval dicht tot en met 9 februari. Ook detailhandel zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels blijven gesloten, net als de kappers, nagelstylisten, tatoeëerders en andere contactberoepen.

Het is volgens de Jonge nog niet het einde, maar juist het begin van het einde van het virus. Maar toch we komen hier door heen.

Vaccineren

Afgelopen week is begonnen met het vaccineren. De eerste prikken zijn gezet bij de zorgmedewerkers in de frontlinie. “We streven ernaar voor het begin van de lente alle kwetsbaren gevaccineerd te hebben,” zegt minister De Jonge. “Volgende week zijn de verpleeghuizen aan de beurt. Daarna kleinschalig wonen en half februari de ouderen die thuis wonen. Voor de zomer moeten dan alle 60-plussers een prik hebben gehad.”

Op 2 februari beoordeelt het kabinet welke maatregelen na 9 februari nodig zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen