145 nieuwe coronabesmettingen en acht sterfgevallen in provincie Groningen

Foto: Omni Matryx via Pixabay

Het UMCG heeft woensdagochtend de eerste corona-vaccins van het merk Pfizer ontvangen. Deze coronavaccins, bedoeld voor het ziekenhuispersoneel, worden zo snel mogelijk verdeeld over de andere ziekenhuizen in het noorden.

Ziekenhuizen bepalen zelf wie het eerst een vaccin krijgen, omdat er nog onvoldoende vaccins beschikbaar zijn. De eerste medewerker van het UMCG kreeg woensdagmiddag de eerste prik

In de provincie Groningen zijn in het afgelopen etmaal 145 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdagmiddag. In Groningen gaat het om een afname van 23 besmettingen.

In de gemeente Groningen werden 40 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Westerwolde (19), Stadskanaal (13), Westerkwartier (11), Het Hogeland en Veendam (10), Delfzijl(9), Oldambt (8), Pekela (7), Appingedam (5), Loppersum (1) en twee besmettingen, waarvan de gemeente onbekend is.

In de provincie Groningen zijn acht sterfgevallen gemeld bij het RIVM. Twee overledenen kwamen uit Groningen, Midden-Groningen en Oldambt. Daarnaast werden zes personen opgenomen in het ziekenhuis, waarvan twee uit Groningen en één uit de gemeenten Midden-Groningen, Pekela, Veendam en Westerwolde.

Weekupdate GGD Groningen

GGD Groningen meldt in de wekelijkse corona-update dat er in de afgelopen week 1.627 nieuwe besmettingen zijn bijgekomen in de provincie. Het aantal nieuwe besmettingen is volgens de GGD net als de vorige week hoog. Sinds het begin van de epidemie zijn bij 16.264 personen een besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Het algehele beeld van de afgelopen week kent een daling van de besmettingsgraad naar ongeveer 263 gevallen per 100.000 inwoners op weekbasis. Vorige week was dit 300 gevallen per 100.000. Het beeld blijft ondanks de daling ‘zeer ernstig’.

In de afgelopen week zijn 24 nieuwe overlijdens gemeld als gevolg van een bewezen corona-infectie. Het totaal komt daarmee op 108 overledenen.

De leeftijdsverdeling van personen met een nieuwe besmetting is over het algemeen gelijk gebleven, meldt de GGD. Het aantal besmettingen onder jongeren nam wel af. De meeste nieuwe besmettingen vonden plaats in de leeftijdscategorie 30-65 jaar (50%), gevolgd door de categorie ouder dan 65 jaar (21%) en 20-29 (20%).

Het was volgens de GGD in de afgelopen week niet mogelijk om van iedere nieuwe besmetting een volledig bron-en contactonderzoek te verrichten. Van de nieuwe besmettingen was van 64 procent een vermoedelijke bron bekend. Wel vinden de meeste besmettingen nog steeds plaats in de thuissituatie, gevolgd door vrijetijdsbesteding.

Voor de provincie als geheel betrof het deze week 263 meldingen per 100.000 inwoners.

Top vijf van gemeenten afgelopen week

  • Delfzijl (413)
  • Oldambt (372)
  • Westerwolde (323)
  • Veendam (321)
  • Pekela (312)

Aantal ziekenhuisopnames in Groningen

In de Groningse ziekenhuizen liggen woensdagochtend 95 patiënten met een bewezen coronabesmetting, waarvan 27 op een intensive care-afdeling. Dat blijkt woensdagochtend uit de cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland.

De druk op de ziekenhuizen blijft hoog. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg met twee naar 27 patiënten. Op de verpleegafdeling daalde het aantal patiënten van 76 patiënten naar 68 patiënten. Het is onbekend of deze patiënten zijn ontslagen, doorgestroomd naar de intensive care of zijn overleden. In Noord-Nederland als geheel liep het aantal ziekenhuisopnames op naar 234 patiënten.

Daarvan zijn 76 patiënten afkomstig van buiten de regio. Van deze patiënten liggen 37 patiënten op de intensive cares.

Landelijk

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7.142 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 743 meer dan dinsdag.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. In totaal liggen er nu 2.835 mensen met corona in het ziekenhuis, gisteren waren dit 2.890). Daarvan liggen 704 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er werden 262 coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 58 opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 39 patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen.

175 overleden covid-patiënten

Er werden 175 overleden covid-patiënten bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er nog 152. Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 852 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden