Erfgoedloket Groningen nu ook voor karakteristieke panden

Karakteristieke panden in Onderdendam.
Foto: Erfgoedloket Groningen

Eigenaren en bewoners van karakteristieke panden in het aardbevingsgebied kunnen vanaf nu ook terecht bij het Erfgoedloket Groningen.

De komende drie jaar blijft Erfgoedloket Groningen het steunpunt voor eigenaren en bewoners van monumentale panden. Mensen die vragen hebben over schadeherstel en versterking kunnen hier terecht en ook advies krijgen over bijvoorbeeld financiering en duurzaamheid.

In 2021 wordt 325.000 euro subsidie beschikbaar gesteld aan adviesorganisatie Libau, om het informatie- en steunpunt voort te zetten.

Karakteristieke panden

De dienstverlening van het Erfgoedloket Groningen is uitgebreid. Eigenaren en bewoners van een karakteristiek pand in het aardbevingsgebied kunnen nu ook kosteloos ondersteuning krijgen bij vragen over schadeherstel en versterking.

Een karakteristiek pand is een gebouw dat op culturele of historische gronden bescherming geniet van de gemeente. Met vragen over subsidieregelingen, vergunningen, wijze van onderhoud, restauratie en procedures kan ook deze groep mensen bij het Erfgoedloket Groningen terecht.

Loket en adviesteam

Adviesorganisatie Libau voert het Erfgoedloket Groningen uit met het erfgoedadviesteam, sinds oktober 2017. Het adviesteam is de ‘backoffice’ van het Erfgoedloket die onder andere overheden in het aardbevingsgebied kan ondersteunen.

Het loket is onderdeel van het in 2020 verlengde en verbrede Erfgoedprogramma 2020-2023, waarbinnen het ministerie van OCW, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), de gemeenten in het aardbevingsgebied en de provincie Groningen samenwerken.

In 2017 werd het eerste Erfgoedprogramma opgesteld, om het Groninger landschap en erfgoed in het aardbevingsgebied goed te kunnen ondersteunen. De uitbreiding van het Erfgoedloket Groningen wordt gefinancierd door Nationaal Coördinator Groningen (NCG), de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Nationaal Programma Groningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden