GGD start drie dagen eerder met vaccineren zorgmedewerkers

Foto: Pete Linforth via Pixabay

De GGD Groningen begint eerder met het vaccineren van zorgmedewerkers net als bij de meeste andere GGD’en in Nederland. Vanaf 15 januari start het vaccineren van medewerkers in de acute zorg in MartiniPlaza. Dat is drie dagen eerder dan gepland.

De eerste vaccinaties beginnen gewoon volgens planning 8 januari in de regio’s Rotterdam, Utrecht en Hart voor Brabant. In Amsterdam, Drenthe en Haaglanden volgen op 11 januari, ook dat is eerder dan gepland.

“Vanaf het begin was ons uitgangspunt: zo snel mogelijk zorgvuldig starten. Iedereen werkte tijdens de feestdagen keihard door en we kunnen gelukkig nu verantwoord vervroegen”, aldus André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland, de koepel van alle GGD’en.

Vanaf maandag afspraak inplannen

Maandag 4 januari zet GGD GHOR tweeduizend mensen in om afspraken in te plannen. Er worden veel telefoontjes verwacht van zorgverleners, verpleeghuizen en zorginstellingen. Is de wachttijd lang, komt u er niet doorheen, probeer het dan op een rustiger moment nog eens, bijvoorbeeld rond lunch- of etenstijd, raadt GGD GHOR aan. Het callcenter is zeven dagen per week open van 8.00 tot 20.00 uur, dus er is ruimschoots gelegenheid om afspraken te maken, is de boodschap.

Duizenden medewerkers die werkzaam zijn in verpleeghuizen ontvangen vanaf maandag via hun werkgevers een uitnodiging om zich binnenkort te laten vaccineren tegen het coronavirus.

Twee keer prikken

BioNtech-Pfizer levert de vaccins, genoeg om 225.000 zorgmedewerkers twee keer te prikken. In totaal zullen de GGD’en zo’n 350 tot 400 prikkers inzetten. De overkoepelende organisatie van de gezondheidsdiensten zegt over voldoende gekwalificeerd personeel te beschikken om te kunnen starten met vaccineren.

Vaccinatiestrategie

In de vaccinatiestrategie van het kabinet wordt eerst verzorgend personeel in verpleegtehuizen ingeënt, daarna de in die tehuizen wonende ouderen. Ook mensen die in de acute zorg, zoals verpleegkundigen, artsen werkzaam op de intensive care, spoedeisende hulp of corona-afdelingwerken worden zo snel mogelijk gevaccineerd tegen het coronavirus. Huisartsen zullen eveneens met prioriteit een vaccinatie krijgen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden