Meer cybercrime dan inbraken in Groningen tijdens tweede lockdown

Foto: Publiek Domein

Het aantal cybercrime-meldingen nam sinds de tweede lockdown flink toe in de gemeente Groningen. Dat blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de invloed van de lockdowns op criminaliteit, op basis van politiecijfers.

Van september tot en met november was het aantal cybercrimes er zelfs hoger dan het aantal inbraakmeldingen.

De politie registreerde in de gemeente Groningen in de tweede golf (tot nu toe) 89 digitale misdaden waar phishing, helpdeskfraude en vriend-in-noodfraude voorbeelden van zijn. In diezelfde periode werden 37 inbraken gemeld. Mede door de coronamaatregelen lijkt criminaliteit daarmee te verschuiven naar online.

Door de tweede golf nam het aantal meldingen van online oplichting in de gemeente Groningen tevens sterk toe: een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. In 2019 ging het van september tot en met november namelijk nog om 43 cybercrimes.

Meeste cybercrime-meldingen in de stad Groningen en Westerwolde

Inwoners van de stad Groningen waren het vaakst het slachtoffer van internetcriminelen. Ook in Westerwolde (10,5), Stadskanaal (9,5) en Loppersum (7,3) zijn per 10.000 inwoners relatief veel cybercrime-meldingen.

Internetmisdaad werd daarentegen het minst vaak gemeld in Pekela. Hier vonden in 2020 tot aan november 4,1 incidenten plaats per 10.000 inwoners.

Relatief groot risico op cybercrime in provincie

Van januari tot en met november 2020 kregen 8,2 op de 10.000 Groningers te maken met cybercrime. Dat is een stuk meer dan het landelijk gemiddelde: 5,6 meldingen per 10.000 Nederlanders. Enkel in Noord-Holland liepen inwoners meer risico op cybercrime met 9,2 meldingen per 10.000 inwoners.

Voor meer informatie over de eigen gemeente: www.vpngids.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden