IkPas: Tienduizenden Nederlanders stoppen even met drinken van alcohol

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/Benreis

Tienduizenden Nederlanders zijn sinds nieuwjaarsdag een poosje gestopt met het drinken van alcohol. Zij doen mee aan de zevende editie van IkPas, een campagne van GGD’s en verslavingsklinieken om mensen bewust te maken van hun gewoontegedrag rond alcohol.

Minder alcohol drinken is één van de meest voorkomende voornemens voor veel mensen. In de praktijk blijkt het vaak moeilijk om vol te houden. ‘IkPas’ is een initiatief waarbij je 30 dagen stopt met alcohol drinken. In Groningen ondersteunen VNN (Verslavingszorg Noord Nederland) en GGD Groningen de campagne.

Volgens de organisatoren drinken heel veel mensen uit gewoonte elke dag een of twee glazen alcohol. Pas als ze daarmee stoppen, merken ze welk lichamelijk effect dat gewoontedrinken heeft.

Uit vorige edities van IkPas bleek dat ruim 60 procent van de deelnemers zich fitter voelt na een alcoholvrije periode. Meer dan 50 procent slaapt beter en een derde van de deelnemers verliest gewicht. Zes maanden na de onthoudingsperiode dronken deelnemers gemiddeld 1,1 dag per week minder alcohol.

IkPas wordt herhaald tussen aswoensdag en de zondag voor Pasen. Dit jaar loopt die periode van 17 februari tot 29 maart. Onder katholieken is die tijd bekend als de vastenperiode. Het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn ondersteunt IkPas. Het ministerie is onlangs zelf begonnen met de campagne ‘dranquilo’, ofwel “kalm aan met drank, dat is beter voor de gezondheid.”

IkPas is in andere landen bekend als Dry January en duurt dertig dagen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden