Defensie naar regio Groningen voor besluit over hulp in zorg

Foto: CC0/ Publiek Domein/ ministerie van Defensie

Medewerkers van het ministerie van Defensie bezoeken dinsdag en woensdag ziekenhuizen en verzorgingshuizen in Groningen, Twente en Apeldoorn om te kijken of zorginstellingen daar hulp van militairen kunnen krijgen. Ze beoordelen welke hulp nodig is en hoe die verdeeld kan worden. Het besluit daarover moet zo snel mogelijk komen, laat Defensie weten.

Volgens minister Ank Bijleveld kan Defensie niet alle problemen oplossen. “Defensie kan niet zomaar een complete corona-afdeling uit de grond stampen. Daarvoor hebben we gewoon niet genoeg medisch geschoolde militairen, gespecialiseerd in infectieziekten”, benadrukt ze.

De veiligheidsregio’s Groningen, Twente en Noord- en Oost-Gelderland hebben Defensie om hulp gevraagd in de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Ook ziekenhuizen vragen om militaire hulp. Die bijstand moet helpen om te voorkomen dat de zorg vastloopt en ouderen niet meer gewassen kunnen worden. De zorg is overbelast door de vele coronapatiënten.

Honderd militairen met een medische achtergrond staan beschikbaar om te helpen in de zorg, meldt het ministerie van Defensie. Eerst wil Defensie weten hoeveel mensen er precies nodig zijn en voor welke taken. Nadat de defensieteams de hulpverzoeken van de regio’s Groningen, Twente en Apeldoorn hebben beoordeeld, wordt personeel mogelijk toegekend.

Maandag benadrukten de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls en minister Ferd Grapperhaus (Justitie) na overleg dat veiligheidsregio’s eerst elders moeten zoeken naar mankracht. Pas nadat zij hulp hebben gevraagd van samenwerkingsverband Extra Handen in de Zorg of het Rode Kruis, komt Defensie in beeld.

Zondag stuurde onder andere de regio Groningen en Twente een brandbrief aan verschillende ministeries, omdat het “zwartste scenario” dreigde. Dat zou betekenen dat bijvoorbeeld bewoners van verpleeg- en verzorgingstehuizen niet meer het minimumniveau aan zorg kunnen krijgen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden