‘Regio Groningen luidt noodklok: zwartste scenario dreigt’

Foto: Gemeente Groningen

De regio Groningen vraagt in een brandbrief aan verschillende ministeries militaire bijstand in verpleeg- en verzorgingshuizen. ‘Komt die er niet, dan dreigt het zwartste scenario’. Dat meldt het RTLnieuws. ‘Het minimumniveau aan zorg kan dan niet meer worden geleverd’.

“De nood is ongekend hoog”, schrijft de Groningse burgemeester Koen Schuiling. Ook de regio Twente luidde de noodklok in de brandbrief. De regio’s Groningen en Twente kampen met snel toenemend aantal coronabesmettingen. Tegelijkertijd neemt het ziekteverzuim onder personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen en in de gehandicaptenzorg snel toe.

De druk op de zorg is hoog in de twee regio’s en daarom is dringend extra ondersteuning nodig. “Ik doe een klemmend beroep op u om deze ondersteuning op zeer korte termijn te bieden”, aldus burgemeester Koen Schuiling.

De noodkreet heeft Den Haag inderdaad bereikt, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. In overleg met het ministerie van Volksgezondheid wordt gekeken wat er mogelijk is aan hulp.

Het verzoek van de regio’s Groningen en Twente zal maandagavond ook worden besproken in het Veiligheidsberaad.

Aan het begin van de pandemie hielp het leger met het vervoeren van coronapatiënten. Ook bood het leger hulp bij het in hoog tempo opzetten van twintig extra grote teststraten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden