292 nieuwe coronabesmettingen en één sterfgeval in provincie Groningen

Foto: Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

In de provincie Groningen zijn 292 nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur gemeld. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag.

In de gemeente Groningen werden 85 personen positief getest. In de overige gemeenten werden besmettingen vastgesteld in Midden-Groningen (37), Westerkwartier (32), Oldambt (27), Het Hogeland (21), Veendam (18), Stadskanaal en Westerwolde (17), Delfzijl (15), Pekela (11), Loppersum (7) en Appingedam (5)

In de afgelopen 24 uur is één sterfgeval uit de gemeente Delfzijl gemeld aan het RIVM als gevolg van het coronavirus. Eén persoon is opgenomen in het ziekenhuis uit de gemeente Stadskanaal.

Landelijk

Het RIVM heeft 9.108 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er 759 dan het etmaal ervoor.

Een dag eerder werd gemeld dat tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 9880 positieve coronatests waren binnengekomen. Dat blijken er na correctie nu 9867.

Er werden 29 overleden covid-patiënten bij het RIVM gemeld. Het wil overigens niet zeggen dat al die mensen in 24 uur tijd zijn overleden. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 74 doden per dag, tegen 63 doden per dag een week eerder.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. In totaal liggen er nu 2428 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 631 op de IC , meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er werden 243 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 30 nieuwe opnames meer dan gisteren. Op de intensive care werden 42 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn er evenveel als gisteren.

Wisselende coronacijfers

De afgelopen dagen waren wisselende coronacijfers te zien, die niet zoveel zullen zeggen over de verspreiding van het virus. De weekenden zorgen altijd al voor een vertraging in de rapportages en dit effect zal rond de kerst nog groter zijn. Dat zijn drie opeenvolgende ‘vrije dagen,’ waarop naar verwachting minder mensen zich laten testen en er bovendien minder mensen aan het werk zijn.

In de zorg en bij beleidsmakers is de vrees groot dat eerst de kerstdagen en vervolgens de jaarwisseling zullen zorgen voor een sterk oplopend aantal besmettingen. Maar dat zal niet meteen duidelijk worden. Na de gedeeltelijke lockdown begin dit jaar duurde het zo’n veertien dagen voordat er een daling te zien was in de dagelijkse cijfers: eerst is er de incubatietijd van vijf à zes dagen voordat mensen klachten ontwikkelen, dan volgt de test en de verwerking daarvan en daarna nog de rapportages richting de GGD en het RIVM.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden