Anderhalvemetersamenleving ook woord van het jaar bij Onze Taal

Foto: Peetrix via Pixabay

Ook het genootschap Onze Taal heeft anderhalvemetersamenleving uitgeroepen tot woord van het jaar 2020. Dat maakte directeur Vibeke Roeper zaterdag bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1.

Eerder riep woordenboek Van Dale anderhalvemetersamenleving uit tot woord van het jaar.

Onze Taal kiest elk jaar voor een woord dat het beste het jaar samenvat en typeert. Hiervoor kunnen ook woorden in aanmerking komen die niet in het jaar zelf zijn ontstaan. De woorden worden aangedragen door de leden van het genootschap. Daarna mogen de leden hun stem uitbrengen. Anderhalvemetersamenleving karakteriseert 2020 het best, stelt Onze Taal. “Het woord geeft kernachtig weer hoe de coronapandemie ons leven (voorgoed?) heeft beïnvloed.”

Op de tweede plaats staat het woord huidhonger, de hunkering naar lichamelijke aanraking. De derde plek is voor het woord hamsteren in gebarentaal. Hamsteren werd in deze variant populair dankzij gebarentolk Irma Sluis, die het woord tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte treffend uitbeeldde.

Zo’n 15 procent van de leden van Onze Taal heeft gestemd. Met 23.000 leden is Onze Taal een van de grootste taalverenigingen ter wereld.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden